Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

A doua ședință de Guvern condusă de Sandu: Discuțiile au început cu tragedia de la Otaci

© Sputnik / Miroslav RotariPrima ședință a Guvernului condus de Maia Sandu
Prima ședință a Guvernului condus de Maia Sandu - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a informat Guvernul că în urma prăbușirii scării blocului cu 9 etaje nu există victime, dar există pagube materiale. Potrivit lui Năstase, pagubele urmează a fi evaluate, după care vor fi luate deciziile cu privire la despăgubire.

CHIȘINĂU, 20 iun – Sputnik. A doua ședință a Guvernului condus de Maia Sandu, care a avut loc astăzi, a început cu discuțiile despre situația creată la Otaci în urma prăbușirii, în seara zilei de miercuri, a scării unui bloc de locuit cu 9 etaje.

В Атаках рухнула часть девятиэтажного дома - Sputnik Moldova
Societate
Cauza prăbușirii blocului de la Otaci: Declarația salvatorilor - Video

”Este un subiect dramatic. 36 de familii au rămas fără averea agonisită de o viață. E foarte bine că nu avem jertfe”, a declarat premierul.

Sandu a amintit că 51 de oameni au fost evacuați din clădirea avariată și a salutat reacția promptă și profesionistă a salvatorilor.  

”E important ca nimeni să nu încerce să intre în clădirea avariată. Înțeleg că blocul nu poate fi restabilit”, a menționat Sandu.

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a informat Guvernul că în urma prăbușirii scării blocului cu 9 etaje nu există victime, dar există pagube materiale. Potrivit lui Năstase, pagubele urmează a fi evaluate, după care vor fi luate deciziile cu privire la despăgubire.

”S-a acționat în condiții grele. Dar eficient și calitativ”, a declarat ministrul de Interne.  

Maia Sandu a menționat că Guvernul urmează să identifice soluțiile pentru a ajuta sinistrații cu cele necesare, bani și locuințe.

Șeful Executivului a mai solicitat instituțiilor responsabile să verifice toate clădirile, în special grădinițele și școlile, pentru a preveni repetarea unor astfel de incidente.

Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Mihail Harabagiu, a declarat în această dimineață, la Otaci, că cel mai probabil scara blocului s-a prăbușit din cauza construcției proaste. 

Blocul prăbușit la Otaci: Guvernul se convoacă pentru a evalua situația>>>

”Cauza nu o cunoaștem. Specialiștii în construcții urmează să efectueze o investigație și ne vor anunța. Dar este sigur că nu a fost o explozie de gaze sau muniții. Cel mai probabil este vorba despre calitatea în construcții”, a declarat Harabagiu.

La Otaci a mers și președintele țării, Igor Dodon, care s-a deplasat într-o vizită de urgență la fața locului.

Președintele a discutat cu sinistrații și i-a anunțat că a vorbit în această dimineață cu premierul Maia Sandu despre posibilitățile de a le oferi un loc de trai oamenilor care au rămas fără locuință.

Șeful IGSU a anunțat că acest bloc va fi demolat, iar până atunci accesul în el este strict interzis.

Fluxul de știri
0