Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ultima oră: Banca Națională a Moldovei majorează rata de bază

© Sputnik / Miroslav RotariBNM
BNM - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Rata de bază crește din cauza presiunilor inflaționiste.

CHIȘINĂU, 19 iun – Sputnik. Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, să majoreze cu 0,5 puncte procentuale rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt până la 7 la sută anual.

Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Banca Națională a Moldovei a început să monitorizeze riguros transferurile internaționale

Decizia este dictată de presiunile inflaționiste cauzate, în mod special, de creșterea fondului de salarizare și a creditelor de consum, precum și impulsului fiscal pozitiv in anul curent și în anul viitor urmare a deblocării preconizate a finanțării externe.

La fel, au fost luate în calcul anticipările cu privire la mediul extern și evoluțiile recente din economia națională.

În ședința din 19 iunie 2019, s-a mai decis majorarea ratelor de dobândă la creditele overnight cu 0,5 puncte procentuale, până la 10 la sută anual.

Aceeași mărire este aplicată la depozitele overnight - de la 3,5 la sută până la 4 la sută anual. Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă este menținută la nivelul actual de 42,5 la sută din baza de calcul.

Aceste majorări sunt un prim pas pentru atenuarea anticipărilor și presiunilor inflaționiste, stimularea economisirii, având drept scop crearea condițiilor monetare capabile să mențină inflația în intervalul de variație de ± 1,5 p.p. de la ținta de 5 la sută pe termen mediu.

Datele operative prezentate de BNS privind activitatea economică denotă o majorare semnificativă a cererii agregate peste potențial și sporirea presiunilor inflaționiste, fapt ce confirmă riscurile menționate în Raportul asupra inflației din mai 2019.

Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Răspunsul BNM la știrea Sputnik despre lipsa leilor la casele de schimb valutar

Luna trecută, rata anuală a inflației a constituit 4,6 la sută.

Totodată, s-a decis mărirea cu 3 puncte procentuale a normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă în perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în valută liber convertibilă 16 iulie-15 august 2019, în mărime de 17 la sută din baza de calcul.  Majorarea are drept scop descurajarea intermedierii financiare în valută.

BNM va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile macroeconomice interne și externe, riscurile și incertitudinile asociate evoluției inflației pe termen scurt și mediu.

Următoarea ședință cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 31 iulie 2019.

 

Fluxul de știri
0