Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine va controla cu adevărat activitatea SIS după votul deputaților

© Sputnik / OsmatescoLilian Carp
Lilian Carp - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul blocului ACUM Lilian Carp a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre recentele modificări la legislația privind activitatea Serviciului de Infirmații și Securitate. Carp a declarat că interpretările din spațiul public potrivit cărora SIS va trece sub controlul cuiva sau altuia sunt absurde, deoarece responsabilitatea pentru activitatea SIS o vor purta atât Parlamentul, cât și șeful statului.
Cine va controla cu adevărat activitatea SIS după votul deputaților

Poitrivit modificărilor efectuate de Parlament, directorul  SIS urmează a fi numit în funcţie de către Legislativ la propunerea preşedintelui Republicii Moldova. Deputatul Carp spune că la numirea șefului SIS urmează să participe obligatoriu două instituții ale statului.

„Se propune să fie implicată și instituția prezidențială la delegarea sau identificarea candidatului la șefia SIS, dar mai departe răspunderea pentru alegerea directorului SIS o poartă Parlamentul. Dacă președintele vine cu o candidatură care nu este agreată de către Parlament, înseamnă că ea nu va fi votată”, a mai precizat Lilian Carp. Deputatul mai spune că va exista o discuție între aceste două instituții în vederea identificării candidatului pentru funcția de director al SIS, iar abordările că SIS va trece sub controlul cuiva sau altuia sunt absurde, deoarece responsabilitatea o vor purta ambele instituții", a declarat Lilian Carp.

„Parlamentul își asumă responsabilitatea dacă candidatul la conducerea SIS este o persoană integră sau nu, iar șeful statului trebuie să țină cont ca viitorul conducător al SIS trebuie să fie o persoană ireproșabilă. Nu este vorba de nicio subordonare a SIS-ului instituției prezidențiale. SIS va rămâne sub control parlamentar”, a punctat Lilian Carp.

Directorul Serviciului Informații și Securitate va fi numit de șeful statului și confirmat de Parlament. Un proiect de lege în acest sens a fost votat recent în prima lectură de majoritatea parlamentară.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0