Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Istoricii din Republica Moldova își sărbătoresc ziua profesională

© Photo : Facebook / Gabriel CãlinOctavian Țîcu
Octavian Țîcu - Sputnik Moldova
Abonare
În Republica Moldova este marcată astăzi "Ziua Profesională a Istoricului".
Istoricii din Republica Moldova își sărbătoresc ziua profesională

În scopul susţinerii şi promovării ştiinţelor istorice, cultivării culturii istorice şi consolidării educaţiei civice, din anul 2011, în ziua de 18 iunie, în Republica Moldova este consemnată Ziua Istoricului.

Una dintre sarcinile istoricilor din Republica Moldova este de a prezenta adevărul, cu date bazate pe documente din arhive și de a contribui la propagarea acestui adevăr, ne mărturisește deputatul și istoricul Octavian Țîcu.

"Istoria poate diviza și poate reconcilia. Trăim într-o societate divizată pe criterii și date istorice. Cu regret, partidele politice au extrapolat un evenimentul sau altul, l-au "extras" din memoria colectivă pentru dividende politice, resuscitând de foarte multe ori îndoieli și nesiguranță în societate. A fi istoric înseamnă în primul rând a rosti adevărul pentru comunitate", a subliniat deputatul Octavian Țîcu.

Cu acest prilej, istoricul a ținut să-și felicite colegii și le-a urat "să-și continue activitatea cu demnitate și să rămână a fi cei care veghează integritatea mesajului intelectual și istoric, pentru ca acesta să nu fie instrumentalizat de către politicieni și partidele politice".

Ziua istoricului a fost instituită printr-o decizie a Guvernului Republicii Moldova din 10 iunie 2011, în semn de prețuire a aportului comunității istoricilor la promovarea adevărului istoric și a valorilor naționale și democratice.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0