Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Calendar Ortodox: Ziua Duhului Sfânt - rugăciune, semnificație

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaSărbătoarea "Ziua Duhului Sfânt"
Sărbătoarea Ziua Duhului Sfânt - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Creștinii ortodocși din Republica Moldova prăznuiesc astăzi Ziua Sfântului Duh.

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxa prăznuiește Ziua Sfântului Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: "Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu".

La sinodul II ecumenic, care a avut loc în anul 381 la Constantinopol, a fost respinsă învățătura lui Macedonie, care afirma că Sfântul Duh este o "creatură". Aici s-au alcătuit celelalte articole din Crez și s-a mărturisit că Sfântul Duh purcede din Tatăl și "este împreuna cu Tatăl și cu Fiul închinat și mărit".

Semnificație

”Duhul Sfânt a pogorât în ziua Cincizecimii. Acest lucru nu înseamnă că mai înainte Duhul nu era pe pământ şi la oameni. Pogorârea Duhului în ziua Cincizecimii arată că Duhul Sfânt i-a făcut pe Ucenici mădulare ale Trupului lui Hristos şi le-a dat puterea de a lua parte la biruinţa Mântuitorului asupra morţii”, explică Protodiaconul Ioan Munteanu.

Икона - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iunie

Totodată, protodiaconul spune că apariţia Duhului Sfânt simbolizează faptul că Duhul Sfânt le biruieşte pe toate, calcă peste zidurile celui viclean şi zdrobeşte orice aşezare şi orice întăritură a vrăjmaşului.

Sfântul Ioan Damaschin zice că ”Sfântul Duh este semnul lui Dumnezeu Cuvântul Care S-a născut din Tatăl”. Duhul Sfânt este numit semn al Cuvântului, pentru că „fără Duhul Sfânt, Fiul lui Dumnezeu nu poate fi cugetat”, ne spune Sfântul Grigorie al Nyssei.

Rugăciunea către Duhul Sfânt

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Cel ce pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin.

Autor: Cezar Salagor
Fluxul de știri
0