Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Luc J.G. von Francois: Moldova ar putea deveni o Belgie estică

© Sputnik / Miroslav RotariLuc J.G. von Francois
Luc J.G. von Francois - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Centrului Educativ, Cultural, Socio-Economic și Francofon din Republica Moldova, susține că disciplina rusă combinată cu mentalitatea europeană ar putea tranforma țara noastră într-un stat modern. Fostul diplomat susține că cetățenii nu ar trebui să aștepte ca politicienii să le rezolve probleme elementare ci să devină mai activi.
Luc J.G. von Farncois:"Moldova ar putea deveni o Belgie estică"

Invitatul emisiunii Sputnik Matinal Luc J.G. von Francois, a făcut un apel către societatea civilă și a îndemnat toți moldovenii care își doresc cu adevărat o schimbare să se întrunească mai des și să-și formuleze anumite cerințe față de noul Guvern.

"Sunt de părere că toți cei care se consideră cel puțin reprezentanți ai societății civile să ne adunăm să vedem cu adevărat câți ong-iști suntem ce nu țin de  anumite forțe politice ci doar grupuri de cetățeni.Trebuie să recunosc că în Republica Moldova comparativ cu Belgia asociațiile obștești nu au un impact puternic asupra administrației. Trebuie să educăm nu doar cetățenii care să înțeleagă că este  nevoie de a face voluntariat fără a cere remunerare dar și politicienii care înainte de a lua o decizie importantă să se consulte cu ong-urile", a declarat activistul civic. 

Deasemenea fostul diplomat este convins că Republica Moldova se poate transforma într-o Belgie estică pentru că întrunește toate elementele necesare. "Consider că moldovenii au preluat elementul de disciplină de la poporul rus. Este cunoscut faptul că mai multe familii regale, printre care și cea belgiană, au făcut școala militară, erau generali îăn armata rusă. Astăzi Europei anume îi lipsește disciplina. Sunt convins că această calitate combinată cu mentalitatea europeană poate transforma Moldova într-o Belgie. Ambele țări au o societate multiculturală, bilingvă", a coinchis Luc J.G. Francois.

Fluxul de știri
0