Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert: De ce marile puteri au sprijinit noua majoritate parlamentară și Guvernul Sandu

© Sputnik / Miroslav RotariAlexandru Burian
Alexandru Burian - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în drept internațional Alexandru Burian a explicat motivul pentru care marile puteri s-au pus de acord să sprijine noua majoritate parlamentară, implicit noul Guvern al Republicii Moldova.
Expert: De ce marile puteri au sprijinit noua majoritate parlamentară și Guvernul Sandu

Alexandru Burian a dezvăluit în studioul Radio Sputnik Moldova de ce Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și Federația Rusă au tranșat rapid rezolvarea crizei politice de la Chișinău.

Potrivit expertului, blocul ACUM este unul prooccidental, sprijinit de UE și SUA, iar Partidul Socialiștilor este susținut la guvernare de către Federația Rusă.

Această formulă a fost agreată, spune Burian, pentru că partidele care au format noua coaliție majoritară au convenit asupra evitării unor dispute geopolitice și și-au exprimat adeziunea pentru o colaborare atât cu vestul, cât și cu estul.

"Este o chestiune binevenită, dat fiind că Republica Moldova este un stat mic și nu este cazul ca să se implice în luptele geopolitice dintre marile puteri. De aceea consider că, posibil, anume această formulă de compromis ar oferi șansa ca să existăm mai departe, având relații foarte bune cu Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii și Federația Rusă", a spus expertul.

Totodată, Alexandru Burian este de părere că fosta guvernare, pe final de mandat, a înregistrat foarte multe carențe în relația cu UE. Drept temei pentru sistarea relațiilor cu partenerii occidentali a servit și invalidarea alegerilor locale în municipiul Chișinău sau existența unor suspiciuni rezonabile asupra liderului Partidului Democrat în anumite dosare de o rezonanță internațională.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0