Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Astăzi, căldură peste măsură de mare: Cea mai dogoritoare zi din această vară – Foto

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaCaniculă
Caniculă - Sputnik Moldova
Abonare
Fără exagerare, astăzi este dacă nu cea mai fierbinte, atunci una dintre cele mai fierbinți zile ale acestei primei luni de vară: mercurul în termometre va atinge valoarea +34 de grade Celsius.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik, Sergiu Praporșcic. În mod sigur, că cei care au probleme de sănătate pe timp de caniculă trebuie să ia măsuri sporite de protecție pentru ziua de astăzi, dat fiind că sinopticienii au prognozat +31.. +34 de grade Celsius. Va fi cald, insuportabil de cal pe tot cuprinsul Republicii Moldova și, foarte important, astăzi nu va cădea nici un strop de ploaie. Deci, vom avea căldură mare, mare de tot.

Vom menționa că în această vară am mai avut zile toride, cum a fost chiar miercurea trecută, 12 iunie, când, la amiază, pe unele străzi cu trafic rutier intens, termometru de bord al automobilului indica o temperatura de aproape +40 de grade Celsius.

© Photo : Serviciul Hidrometeorologic de Stat Extreme termice 16 iunie
Astăzi, căldură peste măsură de mare: Cea mai dogoritoare zi din această vară – Foto - Sputnik Moldova
Extreme termice 16 iunie

Vom menționa că astăzi va fi mai cald decât în aceeași zi, adică 16 iunie, a anului 2007, când în Republica Moldova a fost înregistrat recordul de extreme termice din 1886 până în 2018. Atunci, în data de 16 iunie 2007, au fost înregistrate doar +32,6 grade Celsius. Iată că astăzi vom avea +34 de grade Celsius, poate că și mai mult.

De notat că în 1913 a fost înregistrată minima pentru ziua de 16 iunie: doar +6,6 grade Celsius.

În general, zilele acestea traversăm o perioadă de căldură teribilă. Atât de mare este căldura încât se topește asfaltul, smoala pe șosele. Iar pe drumurile construite din plăci de beton, este de-a dreptul periculos să te deplasezi dat fiind că de la dilatare plăcile au săltat la vreo 20-30 de centimetri de la pământ. O adevărată trambulină pentru mașinile în trafic. Așa s-a întâmplat pe șoseaua din preajma satului Bălţata din raionul Criuleni.

Precizăm că potrivit informațiilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, de săptămâna viitoare, nivelul temperaturii aerului va coborî, însă cu nu cu mult, maximele vor fi nu de +34 de grade, ci de doar +32. În unele zile, în anumite regiuni ale țării va și ploua. Oricum, va continua să fie foarte cald.

© Photo : serviciul hidrometeorilogic de Stat prognoza meteo 16 iunie
Astăzi, căldură peste măsură de mare: Cea mai dogoritoare zi din această vară – Foto - Sputnik Moldova
prognoza meteo 16 iunie
Fluxul de știri
0