Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sfaturi utile pentru cei care apelează la serviciile de taxi

© Sputnik / Miroslav RotariElena Murariu
Elena Murariu   - Sputnik Moldova
Abonare
Călătorii trebuie să-și cunoască drepturile atunci când urcă într-un taxi și să știe cum să și le revendice în cazul în care nu sunt mulțumiți de serviciile prestate, spun reprezentanții Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.
Sfaturi utile pentru cei care apelează la serviciile de taxi

Potrivit inspectorului principal al Direcției Control Metrologic din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței, Elena Murariu, în ultima perioadă, numărul plângerilor privind calitatea serviciilor prestate de companiile de taxi s-a redus. Dacă în 2018, au fost înregistrate săptămânal aproximativ 10-15 plângeri, în anul curent numărul acestora s-a redus considerabil.

"Mulți pasageri au menționat că taxiurile nu erau dotate cu taximetru, respectiv nu le-a fost eliberat bonul. Deseori mai apar conflicte între șofer și consumator, precum că șoferul a manifestat un comportament abuziv", a menționat Murariu.

În acest sens, Elena Murariu a oferit câteva sfaturi utile de care trebuie să țineți cont atunci când apelați la serviciile de taxi.

"Când urcați în mașina de taxi, trebuie să vă asigurați că acest mijloc de transport aparține unei companii de taximetrie autorizate. În interiorul autovehiculului trebuie să fie curat și bineînțeles în salon trebuie să vedeți instalat taximetrul ce calculează distanța parcursă și emite bonul de casă. De asemenea în interiorul autovehiculului trebuie să fie la vedere ecusonul cu numele şi fotografia conducătorului auto, precum și denumirea agentului transportator, deci a companiei", a declarat ea.

Mai mult decât atât, în calitate de pasager sunteți în drept să-i solicitați șoferului de taxi să vă prezinte buletinul de verificare metrologică a taximetrului, certificatul de competență profesională a șoferului și foaia de parcurs. De menționat că taximetriștii nu au voie să fumeze în interiorul mașinii, să utilizeze telefonul mobil în timpul conducerii mijlocului de transport, să folosească aparate audio şi video fără permisiunea pasagerilor.

În cazul în care consumatorul consideră că i s-au încălcat drepturile în cadrul prestării serviciului de taxi, acesta trebuie să se adreseze cu o reclamație către agentul economic prestator de serviciu. Dacă acesta nu-i respectă drepturile, conform prevederilor legale, consumatorii trebuie să se adreseze către Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0