O veste zguduie planeta: a murit cel care l-a adus pe Iisus în casele tuturora!

© Sputnik / Михаил Фомичев / Accesați arhiva multimediaFranco Zeffirelli
Franco Zeffirelli - Sputnik Moldova
Abonare
În cei peste 60 de ani de creație  a oferit umanității capodopere cinematografice, dar și puneri în scenă unice ale unor opere muzicale

BUCUREȘTI, 15 iun - Sputnik, Dragoș Dumitriu. O știre tragică îndoliază planeta chiar în perioada Rusaliilor (9 iunie la catolici, 16 iunie la ortodocși): a murit marele cineast italian Franco Zeffirelli.

Franco Zeffirelli (Gianfranco Corsi Zeffirelli), s-a născut la Florența, acum 96 de ani, pe 12 februarie 1923.

În cei peste 60 de ani de creație  a oferit umanității capodopere cinematografice, dar și puneri în scenă unice ale unor opere muzicale celebre.

Îi aparțin interpretări extraordinare ale pieselor lui Shakespeare – „Romeo și Julieta”, cu inegalabila muzică a lui Nino Rota, „Hamlet”, marele rol de început al lui Mel Gibson, ”Îmblânzire scorpiei”, cu cel mai celebru ”duel” al cuplului Liz Taylor - Richard Burton.

A regizat  ”Callas Forever”, ”Tânărul Toscanini”, ”Un ceai cu Mussolini”, opere ca ”Traviata”, Tosca, ”Lucia di Lammermoor”, sau repertoriul forță Puccini al celebrei ”Metropolitan” din New York: ”Boema”, ”Tosca”, ”Turandot” .

Dar, poate cea mai cunoscută creație a sa rămâne ”Iisus din Nazareth”, în care alegerea în rolul principal a lui Robert Powell a generat un fenomen unic: chipul Mântuitorului a ajuns să fie asociat de generațiile contemporane cu cel al personajului din capodopera zeffirelliană.

Și așa va rămâne, iar în memoria umanității Franco Zeffirrelii va rămâne unul dintre cei mai mari regizori și creatori ai artei secolului XX, cinematografia.

Conform unor studii, familia sa din partea tatălui, Corsi, este scoborâtoare din Leonardo da Vinci. De altfel, tatăl lui Ottorino Corsi, s-a născut în localitatea toscană Vinci (din zona metropolitană a Florenței), de unde erau originari și părinții marelui Leonardo.

Fluxul de știri
0