Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premierul Maia Sandu: Plahotniuc și anturajul lui nu vor rămâne nepedepsiți

© Sputnik / Miroslav RotariМайя Санду
Майя Санду  - Sputnik Moldova
Abonare
La puțin timp după ce PDM a anunțat că se retrage de la guvernare, premierul Maia Sandu a venit cu un mesaj către liderii și membrii PDM, dar și către conducătorii unor instituții controlate de către democrați.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Premierul Maia Sandu afirmă că ceea ce au făcut liderii PDM și reprezentanții lor din tot felul de structuri ale statului va fi judecat și apreciat de o justiție independentă.

PDM sediu ПДМ офис - Sputnik Moldova
Politică
Oficial: Partidul Democrat din Moldova se retrage de la guvernare

"Decizia PDM de a renunța la putere este firească, deși întârziată. Ca să fie clar. Nu există demisie a unui guvern care nu există. Guvernul Filip nu mai există din 8 iunie 2019. Acțiunile abuzive dictate de Plahotniuc, blocarea instituțiilor statului,  șantajul și amenințările cetățenilor, subordonarea câtorva șefi de instituții care au dat indicații ilegale propriilor angajați, utilizarea structurilor paramilitare pentru a crea o stare de frică în societate, agresarea reprezentanților presei, nerecunoașterea noului guvern învestit și emiterea unor hotărâri ilegale sunt acțiuni care nu vor rămâne nepedepsite", a declarat maia Sandu.

Sandu: În foarte scurt timp, justiția independentă îl va sancționa pe Plahotniuc

Premierul a mai spus că toți cei din anturajul liderului PDM, dar și Vladimir Plahotniuc vor fi sancționați de o justiție independentă pentru acțiunile lor.

"După ce ani întregi a terorizat toată țara, Plahotniuc și câțiva din anturajul lui au vrut să nimicească orice urmă de democrație, ținând în captivitate o țară întreagă timp de șapte zile, inclusiv proprii membri de partid pentru securitatea unei singure persoane – Plahotniuc. În foarte scurt timp, justiția independentă va aplica sancțiunile corespunzătoare, conform literei și spiritului legii, pentru cetățeanul Plahotniuc și cei care au încălcat prevederile legale subordonându-i-se direct", a declarat Maia Sandu.

Totodată premierul le-a cerut în mod imperativ liderilor PDM să întreprindă unele acțiuni car ar duce la deblocarea funcționării instituțiilor statului.  

"Sperăm că decizia Partidului Democrat este una sumată și sinceră și nu reprezintă o capcană prin care își rezervă timp pentru pregătirea de acțiuni subversive. În acest sens, pentru a demonstra că Partidul democrat își asumă rolul de partid de opoziție, fără blocaje și acțiuni ce ar periclita funcționarea administrației publice centrale, le solicităm: conducătorii PD să retragă toate forțele paramilitare și toate persoanele din jurul instituțiilor publice, să renunțe la orice manifestație publică, pentru a evita conflicte și situații violente, să înceteze imediat terorizarea funcționarilor publici și să nu mai dea indicații legale", a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a mai cerut ca membrii curții constituționale să-și revizuiască toate actele neconstituționale din perioada 7-9 iunie și să-și dea in corpore demisia și procurorul general, Eduard Harunjen, să-și dea demisia imediat.

Fluxul de știri
0