Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decizia Comisiei de la Veneția ar putea diminua legitimitatea PDM

© Sputnik / Miroslav RotariCurtea Constituțională a Republicii Moldova
Curtea Constituțională a Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
La ora actuală sarcina principală a Moldovei este să revină la constituționalitate, iar Consiliul Europei și Comisia de la Veneția trebuie să ne îndrume cum că parcurgem această cale.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Politologul Corneliu Ciurea a vorbit la postul de radio Sputnik Moldova despre posibila decizie a Comisiei de la Veneția, care urmează să se pronunțe pe 20 iunie, și despre influența acestei decizii asupra situației politice din Republica Moldova.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, s-a adresat Comisiei de la Veneția cu o interpelare privind decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova. Demnitarul european s-a arătat îngrijorat de evenimentele de pe arena politică a țării.

„Deciziile recente ale Curții Constituționale sunt greu de înțeles și par arbitrare în lumina textului Constituției și a standardelor legislației internaționale. Într-un stat democratic toți trebuie să respecte Constituția, iar în caz de neclaritate este necesar un sfat obiectiv”, se menționează în comunicatul CE.

Jagland a informat despre intenția sa de a „solicita urgent opinia Comisiei de la Veneția cu privire la ultimele decizii, inclusiv cea referitoare la condițiile de dizolvare a Parlamentului Moldovei”.

Ulterior, a devenit cunoscut că Comisia de la Veneția va examina „problema moldovenească” pe 20 iunie.

Potrivit lui Corneliu Ciurea, oricare ar fi decizia Comisiei de la Veneția, ea nu va purta decât un caracter de recomandare, deoarece Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei reprezintă un organ consultativ.

„În cazul în care avizul Comisiei de la Veneția privind calitatea deciziilor Curții Constituționale va fi negativ, acest lucru va diminua legitimitatea Partidului Democrat care consideră că trebuie respectate întocmai deciziile CC”, a menționat politologul.

Acesta a adăugat că Comisia de la Veneția poate doar să ofere consultații în problemele de drept constituțional, însă nu are dreptul să anuleze deciziile Curții Constituționale a Moldovei.

„Dacă Curtea noastră Constituțională a formulat totul corect, iar aceasta insistă că deciziile sale sunt corecte, în acest caz recomandările Consiliului Europei vor avea în fond un caracter politic și este puțin probabil că vor putea influența asupra constituționalității”, a explicat expertul.

Potrivit acestuia, la ora actuală sarcina principală a Moldovei este să revină la constituționalitate, iar Consiliul Europei și Comisia de la Veneția „trebuie să ne îndrume cum că parcurgem această cale”.

Fluxul de știri
0