Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Un moldovean și-a făcut de cap: Iată ce au descoperit polițiștii de Frontieră - Foto

© Sputnik / Rodion PROCANoaptea muzeelor, cetatea Soroca
Noaptea muzeelor, cetatea Soroca - Sputnik Moldova
Abonare
Un moldovean este cercetat penal pentru dobândirea și păstrarea ilegală a unor obiecte cu valoare arheologică și istorică. Poliția a ridicat de la domiciliul acestuia și două pistoale pneumatice.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Organele de drept îl cercetează penal pe un cetățean care deținea obiecte cu o vechime de sute de ani, după ce le-a dobândit prin săpături arheologice neautorizate.

Таможенники - Sputnik Moldova
Societate
Vameșii au rămas uimiți: Iată ce au găsit în valiza unui moldovean care venea din Italia

În urma perchezițiilor, la domiciliul acestuia au fost găsite mai multe bunuri cu valoare arheologică și istorică, dar și două pistoale pneumatice, potrivit Poliției de Frontieră. Cetățeanul efectua săpături arheologice neautorizate pe teritoriul siturilor arheologice din municipiul Soroca. El riscă un an de închisoare ori să plătească o amendă a cărei valoare poate atinge și chiar depăși suma de o sută de mii de lei.

Bărbatul, în vârstă de 40 de ani, din Grigorăuca, raionul Soroca, a fost reținut de polițiștii de frontieră din Direcția Nord, după ce a fost observat la marginea satului cu un detector de metale în mână.

În urma perchezițiilor efectuate de polițiștii de frontieră, de la domiciliul bărbatului au fost ridicate două pistoale pneumatice, monede și cărți vechi, literatură cu materiale istorice și arheologice, planșete pentru monede, precum și distincții din alte secole. În garajul gospodăriei sale au fost găsite cioburi de ceramică veche.

Toate obiectele ridicate au fost sigilate și vor fi transmise către expertiză, iar polițiștii de frontieră continuă cercetările pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cazului. Pentru infracțiunea săpăturilor arheologice neautorizate și dobândirea și păstrarea bunurilor de pe urma acestora, Codul Penal prevede o amendă de la 1.350 până la 2.350 de unităţi convenţionale sau privațiune de libertate de până la 1 an. O unitate convențională echivalează cu 50 de lei.

Fluxul de știri
0