Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

14 iunie - Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, vino și donează sânge voluntar!

© Sputnik / Miroslav RotariSvetlana Cebotari
Svetlana Cebotari - Sputnik Moldova
Abonare
Anual, în data de 14 iunie, în întreaga lume se celebrează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.
14 iunie - Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, vino și donează sânge voluntar!

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în colaborare cu Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, au organizat o nouă campanie națională de donare a sângelui prin care își propun să promoveze spiritul de voluntariat a populației și să contribuie la creșterea numărului donatorilor de sânge voluntari și sistematici.

Toți doritorii de a dona sânge din mun. Chișinău sunt așteptați în intervalul orelor 9:00-15:00, la Pretura sectorului Ciocana, str. Mircea cel Bătrîn 4/3 și în instituția Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, situată pe str. Academiei 11.

Cristina Vreme și Gheorghe Buruiana - Sputnik Moldova
Donează sânge, fii Erou!

În mun. Bălți, un punct de recoltare a sângelui va fi dislocat în incinta Teatrului Național "Vasile Alecsandri" și la sediul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui (str. Decebal 113).

Voluntarii din mun. Cahul sunt așteptați la Palatul de Cultură “Nicolae Botgros” și sediul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui (str. Alexei Mateevici 103/2).

Potrivit directorului Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, persoanele care pot dona sânge sunt acelea care au vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, care nu au mai puțin de 50 de kg, care sunt sănătoase și dețin un act de identitate. Este contraindicată donarea sângelui în cazul în care donatorul suferă de o patologie cronică constantă sau este purtător de infecții hemo-transmisibile.

Mai mult decât atât, Svetlana Cebotari a menționat că în ultimii ani numărul donatorilor voluntari a crescut cu circa 97 la sută. Totodată, ea a subliniat că cei mai activi donatori sunt bărbații, aceștia constituind 70 la sută dintre voluntari, iar femeile doar 30%. Tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 de ani constituie 22%, persoanele cu vârsta de 31-40 de ani reprezintă 25%, iar circa 8 la sută sunt voluntarii cu vârste cuprinse între 53-60 de ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0