Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Iată procedura pentru a găsi un loc de muncă bun în Israel și Bulgaria

© Sputnik / OsmatescoLilia Plugaru
Lilia Plugaru - Sputnik Moldova
Abonare
Mulți moldoveni încearcă să-și găsească un loc de muncă în Bulgaria sau Israel prin intermediul agențiilor private de recrutare. Totuși, această opțiune nu garantează că, odată angajați, vor fi remunerați adecvat, vor activa în condiții sigure sau nu vor fi exploatați. Ce alternativă oferă autoritățile?
Statul te ajută să găsești un loc de muncă bun în Israel și Bulgaria. Care e procedura

Între Republica Moldova și Israel și Bulgaria există acorduri bilaterale în domeniul migrației. Moldovenii care se angajează în baza acestor înțelegeri, sunt ajutați de către autorități să-și găsească un loc de muncă sigur și bine plătit. De asemenea, ei sunt ghidați în procesul de angajare și monitorizați pe perioada de activitate. Angajarea moldovenilor în Israel și Bulgaria, în temeiul acestor două acorduri, este efectuată doar de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

”Israel și Bulgaria ne prezinta ofertele de muncă. Moldovenii care doresc să lucreze în aceste state trebuie să se adreseze la oficiile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, unde pot afla despre ofertele disponibile. În Israel sunt disponibile locuri de muncă doar în domeniul construcțiilor și doar pentru bărbați, iar în Bulgaria- în domeniile – hotelier, alimentație, munci sezoniere”, ne-a explicat Lilia Plugaru, șefa Direcției Migrația Forței de muncă, a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Moldovenii disponibili să lucreze în Bulgaria și Israel aplică pentru oferta de muncă dorită în cadrul oficiilor teritoriale ale Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă. Ulterior, formularele candidaților sunt expediate angajatorilor din Israel și Bulgaria.

”Statul Israel angajează moldovenii în următoarele condiții: să nu aibă rude de gradul I în această țară și să nu fi activat anterior acolo. Apoi, muncitorii selectați susțin un examen profesional, organizat de angajatori. Dacă face față, atunci este imediat angajat. Este pregătită viza, organizată plecarea și întâmpinarea la aeroportul din Israel”, a precizat Lilia Plugaru.

Mai multe detalii despre angajarea moldovenilor peste hotare aflați din fișierul audio și emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0