Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Midrigan: Curtea Constituțională a luat-o razna. Soluția – destituirea in corpore

© Sputnik / Miroslav RotariPavel Midrigan
Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Abonare
Hotărârile Curții Constituționale, emise în zilele de 8-9 iunie 2019, vor rămâne o rușine în istoria Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de juristul Pavel Midrigan în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.
Pavel Midrigan: Curtea Constituțională a luat-o razna. Soluția – destituirea in corpore

Curtea Constituțională și-a depășit atribuțiile atunci când a declarat neconstituționale deciziile luate de majoritatea parlamentară constituită de PSRM și blocul ACUM, susține juristul Pavel Midrigan.

”Parlamentul exercită puterea în numele poporului. Nicio instituție, indiferent cum se numește, nu poate fi mai presus decât poporul. În cazul de față, voința poporului s-a unit prin majoritatea parlamentară formată din PSRM și blocul ACUM. Curtea Constituțională are responsabilitatea să monitorizeze respectarea Constituției. Și dacă Parlamentul sau Guvernul încalcă legile, Curtea Constituțională trebuie să ceară respectarea acestora și să vină cu recomandări”, explică juristul Pavel Midrigan.

Curtea Constituțională este vinovată pentru criza politică din țară și blocarea activității instituțiilor statului, afirmă Pavel Midrigan.

”Curtea Constituțională a luat-o razna de mai mulți ani. Curtea a interpretat legea eronat, în repetate rânduri, a introdus noi noțiuni în lege, deși nu avea acest drept. Curtea trebuie să apropie toate forțele politice, dar nu să le dezbine. Mai ales că judecătorii știau că țara are nevoie de consens politic. Deciziile Curții vor rămâne o rușine în istoria țării. Soluția este una – destituirea in corpore a Curții Constituționale”.

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale deciziile luate de majoritatea parlamentară în data de 8 iunie 2019. De asemenea, aceasta l-a suspendat temporar din funcție pe Igor Dodon și l-a numit președinte interimar pe premierul în exercițiu Pavel Filip, care a convocat alegeri legislative anticipate.

Fluxul de știri
0