Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Consecințe dramatice după explozia unei butelii de gaz: Mamă și trei copii, răniți grav

CC0 / Pixabay / kobitriki / Газовые баллоны
Газовые баллоны - Sputnik Moldova
Abonare
Trei copii și mama lor au fost internați la spital cu arsuri grave, după explozia unei butelii de gaz.

CHIȘINĂU, 11 iun – Sputnik, E.L. O femeie de 32 de ani și trei copii ai acesteia, cu vârste de 5, 6 și 7 ani, s-au ales cu arsuri pe aproximativ 15-30% din suprafața corpului după explozia buteliei de gaz dintr-o anexă a gospodăriei.

Газовая плита - Sputnik Moldova
Societate
Explozie într-un apartament din Florești: Iată din ce cauză s-a produs deflagrația

Cazul s-a întâmplat noaptea trecută, în satul Pepeni, din raionul Sângerei. Victimele exploziei se află acum la spitalul raional, starea lor fiind gravă.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la orele 23:05, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). La fața locului s-au deplasat salvatorii din Sângerei, dar și alte servicii de urgență.

Butelia de gaz de tipul „propan - butan” era ținută într-o construcție auxiliară cu o suprafață de 40 de metri pătrați. Deflagrația s-a produs după o scurgere de gaze, conform primelor cercetări.

Explozia nu a provocat incendiu, dar a deteriorat două geamuri, ușa de la intrare și, partial, tavanul încăperii, precizează IGSU.  

Salvatorii îi atenţionează pe oameni despre pericolul utilizării buteliilor de gaz și-i îndeamnă să evite explotarea instalaţiilor neautorizate.

Buteliile de gaz sunt uzate și urmează a fi schimbate

La începutul lunii octombrie 2018, o explozie provocată de o scurgere de gaze într-un bloc de locuințe din sectorul Râșcani al Capitalei a luat viața a cinci oameni, printre care și un copil de 4 ani. Blocul cu 20 de etaje a fost grav avariat. Între timp, reparațiile au fost finalizate și toți locatarii au revenit la casele lor.

доступ запрещен полиция - Sputnik Moldova
Societate
Situație excepțională la Căușeni: O nouă explozie provocată de o scurgere de gaz

Tragedia din Chișinău a determinat Guvernul să adopte un plan de acțiuni privind asigurarea securității și minimalizarea riscurilor la utilizarea gazelor lichefiate. Planul a instituit licențierea companiilor în drept să îmbutelieze și să comercializeze gazul lichefiat pentru uz casnic.

De asemenea, Guvernul a introdus sancțiuni pentru încălcarea legislației referitoare la utilizarea și comercializarea buteliilor de gaz pentru uz casnic și a dispus să fie elaborat un program de reînnoire a „parcului buteliilor și compensarea costurilor pentru păturile socialmente-vulnerabile”.

Potrivit datelor oficiale, la sfârșitul anului 2018, 90% din buteliile de gaz folosite în Republica Moldova erau învechite, cu termenul de exploatare depășit.

Fluxul de știri
0