Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Conducerea Parlamentului Republicii Moldova și noua componență a Guvernului

Abonare
După trei luni de zile de negocieri fără succes, Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM au ajuns la un numitor comun în privința formării unei coaliții majoritare de guvernământ.

După câteva luni de criză parlamentară, deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor din Moldova (PSRM) și cei ai Blocului ACUM s-au întrunit sâmbătă, 8 iunie, într-o ședință a Parlamentului și au ales președintele Legislativului. În această funcție a fost aleas liderul PSRM Zinaida Greceanîi.

Alegerea a președintelui parlamentului - Sputnik Moldova
Politică
Zinaida Greceanîi, aleasă în funcția de președinte al Parlamentului

În plus, parlamentarii au ales patru vicepreședinți ai Parlamentului, au format un birou permanent și comisiile parlamentare. Apoi, a fost înființat un nou guvern, condus de liderul partidului PAS, Maia Sandu. Cu toate acestea, Curtea Constituțională (CC) a declarat aceste decizii ilegale.

La rândul său, președintele Igor Dodon și parlamentarii insistă asupra faptului că legislația țării nu a fost încălcată. Curtea Constituțională a decis să transfere temporar atribuțiile președintelui către premierului interimar, democratul Pvel Filip, care a semnat un decret de dizolvare a Parlamentului și unul privind organizează alegeri anticipate, care ar urma să fie organizate pe 6 septembrie.

Moldova UE - Sputnik Moldova
Politică
UE recunoaște noul Guvern condus de Maia Sandu

Majoritatea parlamentară a adoptat o declarație adresată comunității mondiale și ONU pentru a evalua situația din Moldova. Grupul socialiștilor și al Blocului ACUM nu recunosc deciziile Curții Constituționale și a adoptat o declarație prin care cere judecătorilor să demisioneze.

Reacții internaționale la evenimentele din Moldova

Până în prezent au fost exprimate mai multe reacții internaționale privind situația politică din Moldova. Este vorba de UE, SUA, Rusia, România, Turcia, precum și de NATO și OSCE.

Fluxul de știri
0