Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Opinie: PDM a pierdut încrederea marilor puteri. A venit timpul să treacă în opoziție

© Sputnik / OsmatescoValentin Beniuc
Valentin Beniuc - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru binele poporului, PDM trebuie să treacă în opoziție. Declarația a fost făcută de doctorul habilitat în științe politice Valentin Beniuc, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.
Opinie: PDM a pierdut încrederea marilor puteri. A venit timpul să treacă în opoziție

UE, SUA și Federația Rusă susțin Guvernul condus de Maia Sandu. În opinia doctorului habilitat în științe politice Valentin Beniuc, această situație vorbește despre faptul că PDM nu este în stare să asigure Republicii Moldova stabilitate politică.

”UE nu ne așteaptă în calitate de membru, însă vrea stabilitate în vecinătatea imediată. În acest scop, oferă Republicii Moldova ajutoare financiare. UE susține pe acei care pot să asigure stabilitatea politică. Evenimentele din ultimele zile arată că PDM trece în afara terenului. Liderii acestui partid încă nu realizează că au pierdut. PSRM și ACUM au jucat îndrăzneț și bine, fapt care i-a surprins pe mulți. Dacă marile puteri susțin Parlamentul și Guvernul, înseamnă că PDM a pierdut încrederea acestora”, a declarat  Valentin Beniuc.

Potrivit lui Valentin Beniuc, atitudinea PDM ar putea declanșa conflicte stradale.

”Marile puteri ar putea convinge PDM să treacă în opoziție în mod pașnic, fără ca să scoată oamenii în stradă. Protestele nu rezolvă problemele cetățenilor de rând. În decurs de 30 de ani partidele politice au scos oamenii în stradă. Aceste acțiuni au dezbinat poporul și au alimentat sărăcia”, a menționat Valentin Beniuc.

Referitor la atitudinea Curții Constituționale, care nu recunoaște legitimitatea noului Guvern, Valentin Beniuc a afirmat că această instituție și-a pierdut din credibilitate.

”Curtea Constituțională s-a manifestat nociv în ultimii ani. A sucit legea și Constituția țării așa cum a convenit unor partide sau lideri politici.  Credibilitatea acestei instituții este josnică. Nu știu prin ce minune Curtea Constituțională își va reabilita autoritatea”, a concluzionat Valentin Beniuc.

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale deciziile luate de PSRM și blocul ACUM cu privire la alegerea președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și noului Guvern condus de Maia Sandu.

Fluxul de știri
0