Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Declarație: „Armata Națională se subordonează doar ordinii constituționale”

© Sputnik / Miroslav RotariМинистерство Обороны РМ
Министерство Обороны РМ - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Armata declară că nu se implică în criza politică. Accesul în toate unitățile militare și în instituțiile Ministerului Apărării este permis doar personalului.

CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. E.L. „Armata Națională își continuă activitatea în mod obișnuit, nu se implică în criză și va rămâne în afara jocurilor politice”, se arată într-o declarație publicată pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării al Republicii Moldova, dar nu și pe site-ul web oficial al acestuia.

Protest la Guvernul Republicii Moldova, 09 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Dualitate de putere la Chișinău: Ce va urma?

„Atât timp cât nu există certitudine clară în situația politică din țară, Armata Naționala se subordonează doar ordinii constituționale”, se spune în declarația citată.

În declarația ministerului se anunță că, „pentru a reduce riscul unei escaladări, conform regulamentelor interne aplicabile în situații speciale, accesul în toate unitățile militare și instituțiile Ministerului Apărării este interzis pentru oricine în afara personalului instituției, pe termen limitat, în funcție de evoluția situației”.

„Conform Art.108 (1) din Constituția Republicii Moldova, Forțele Armate sunt subordonate exclusiv voinței poporului pentru garantarea suveranității, a independentei și a unității, a integrității teritoriale a țării și democrației constituționale.

În același timp, conform legii nr.345 cu privire la apărarea națională: Conducerea sistemului național de apărare este un atribut exclusiv și inalienabil al autorităților constituționale ale statului. Atât timp cât nu există certitudine clară în situația politică din țară, Armata Naționala se subordonează doar ordinii constituționale”, declară Ministerul Apărării.

Potrivit paginii web oficiale a Ministerului Apărării, „Marele Stat Major este organul central al Armatei Naţionale, care are misiunea de a asigura şefului Marelui Stat Major al Armatei Naţionale comanda militară a armatei”.

Şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale și comandant al Armatei Naţionale este generalul de brigadă Igor Cutie.

Fluxul de știri
0