Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum învingem durerea provocată de moartea unei persoane dragi

© Sputnik / Miroslav RotariАрмянское кладбище
Армянское кладбище - Sputnik Moldova
Abonare
Orice neînțelegere poate fi remediată. Ca urmare, vă invităm să vă împărtășiți problemele care vă macină în cadrul rubricii ”Discuții cu psihologul”.
Cum învingem durerea provocată de moartea unei persoane dragi

CHIȘINĂU, 8 iun - Sputnik, Maria Dimineț. În ediția curentă a rubricii  ”Discuții cu psihologul” aflați cum depășim durerea provocată de moartea unei persoane dragi.

În decursul unui an, Eleonora a pierdut doi prieteni dragi sufletului. Ambii păreau împliniți, de aceea nu bănuia că trec prin momente dificile. Primul prieten a fost răpus de cancer. Iar al doilea și-a pus capăt zilelor,  din cauza unei depresii îndelungate, provocate de eșecurile din viața personală. Durerea Eleonorei a fost dublă: pe de o parte pentru că acești oameni dragi nu mai sunt în viață, pe  de altă parte – nu a reușit să le spună mulțumesc și adio. Despre faptul că ei nu mai există a aflat doar în ziua în care inimile lor au încetat să bată. Din cauza morții prietenilor și-a pierdut sensul vieții. Nimic nu o mai bucura, nici măcar interacțiunea cu soțul și copiii ei, pe care îi iubea mult. 

Liliana Chisari, psiholog:

Moartea unei persoane dragi este o tragedie. Nimeni nu este pregătit să se despartă, pentru totdeauna, în acest mod, de un om apropiat. Nu avem puterea să ne resemnăm cu trecerea lor în neființă. De aici sentimentul că viața noastră, în lipsa oamenilor apropiați, nu mai are sens. Și această constatare este gravă, deoarece ne omoară spiritual. Ce înseamnă asta? Suferințe îndelungate, care generează depresii, boli și probleme în viața personală și profesională.

Ce putem face?

Orice se întâmplă în viață, trebuie să găsim puterea să trăim frumos. În cazul decesului unei persoane apropiate, datoria noastră, față de noi înșine, este să învățăm să ne continuăm viața în lipsa ei. Nu este ușor, dar nu imposibil. Principalul obstacol este sentimentul de vinovăție: că nu am reușit să ne cerem iertare, să spunem mulțumesc și adio. Atâta timp cât nu învingem aceste trăiri, nu reușim să ne resemnăm cu  moartea omului apropiat. Or împăcarea alină durerea și ne dă forțe să apreciem și să ne continuăm viața.

Prin sacroterapie putem scăpa de sentimentul de vinovăție și să ne resemnăm. Tehnica a funcționat și în cazul persoanei care ne-a mărturisit despre pierderea celor doi prieteni apropiați. Aceasta a depășit suferința și și-a regăsit liniștea interioară. În cadrul terapiei, am simulat mai multe situații în care ea vorbea, simbolic, cu decedații, de parcă ar fi fost vii. În cele din urmă, și-a deschis sufletul, a plâns, le-a spus mulțumesc, și-a cerut iertare și le-a zis adio. În acest mod, s-a eliberat de acești oameni și de suferința care începea să-i ruineze viața.

Mai multe detalii aflați din interviul audio atașat.

Dacă doriți ca problema Dumneavoastră să fie analizată de psiholog, expediați o scrisoare anonimă pe adresa: m.diminets@sputniknews.com, cu mesajul ”Discuții cu psihologul”.

Fluxul de știri
0