Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum deosebim manipularea politică de adevăr?

© Sputnik / OsmatescoZinaida Gribincea
Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova
Abonare
Manipularea emoțională este cea mai puternică formă de influențare la care recurg politicienii și se produce, de cele mai multe ori, fără ca oamenii să-și dea seama de acest lucru.
Cum deosebim manipularea politică de adevăr?

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Zinaida Gribincea a declarat că politicienii folosesc adesea tehnici de manipulare pentru a-și crea o imagine favorabilă în fața potențialilor alegători.

Mai mult decât atât, politicienii mizează pe emoțiile și credulitatea maselor venind cu multe promisiuni electorale a căror realizare în viitorul apropiat este incertă. Manipularea emoțională este cea mai puternică formă de influențare la care recurg politicienii și se produce, de cele mai dese ori, fără ca oamenii să realizeze acest lucru.

"Când politicienii merg într-o localitate unde starea drumurilor este rea, atunci promisiunea electorală este că în curând această problemă va fi soluționată. Într-un azil de bătrâni, politicienii promit majorarea pensiilor. Astfel, promisiunile electorale coincid cu așteptările publicului țintă, mai puțin contează realizarea acestora cu adevărat", a explicat psihologul.

Zinaida Gribincea susține că oamenii ar trebui să cunoască cum să deosebească manipularea politică de adevăr. Pentru aceasta ei au nevoie de o educație civică. Aceștia trebuie să se informeze nu doar în ajunul campaniilor electorale, ci să urmărească cu atenție și să analizeze toate evenimentele politice.

Totodată, oamenii trebuie să înțeleagă că tot ce se propune în campania electorală este rezultatul unor tehnologii electorale bine puse la punct. Cetățeanul trebuie să se gândească și să analizeze lucrurile la rece fără a se lăsa influențat de cei din jur.

"Un alt lucru pe care oamenii trebuie să-l facă este să se autoeduce în sensul consumului informațional. Aceasta ar însemna cercetarea informației venite din partea actorilor politici în cadrul întâlnirilor directe cu alegătorii și desigur mesajul primit prin intermediul mass-mediei", a relatat psihologul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0