Președintele Asociației oamenilor de Afaceri mai spune că la nivel regional China este mult mai prezentă, dar asta nu înseamnă că investitorii chinezi nu sunt prezenți în Moldova.
„Domeniile lor de interes sunt infrastructura rutieră și feroviară, domeniul IT, prelucrarea și arderea deșeurilor și desigur turismul. Chinezii foarte mult călătoresc prin Europa iar companiile moldovenești de turism încearcă să încorporeze Moldova la traseul turistic al țărilor din regiune”, declară Alexandru Baltag.
Potrivit lui chinezii sunt plăcut impresionați de vinurile moldovenești, de cultura noastră, de stilul rustic și turismul rural.
Moldova urmează până la sfârșitul anului să semneze cu China un Acord de Liber Schimb. Prima rundă de negocieri pentru elaborarea și semnarea acestui document a avut loc în zilele de 5-6 martie 2018, la Chișinău. Cea de-a doua rundă de negocieri pe marginea Acordului de Comerț Liber dintre Republica Moldova și China a fost pe 22-27 iulie la Beijing. Runda a treia de negocieri s-a desfășurat în perioada 17-19 septembrie a aceluiași an, la Chișinău și s-a încheiat cu succes. În prezent, acordul de liber schimb cu China este la cea de-a patra etapă de negocieri.
Conform datelor statistice, în țara noastră activează 85 de companii cu capital chinezesc, iar capitalul investit în primele șase luni ale anului 2018 este în valoare de aproape 6,36 milioane de lei. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu China în ianuarie-martie 2018 a constituit 151,3 milioane de dolari, în creștere cu aproape 50 la sută față de aceeași perioadă a anului 2017. Conform estimărilor unui studiu, ca urmare a semnării acordului, exporturile Republicii Moldova în China s-ar putea majora cu 39,85%, iar Produsul Intern Brut (PIB) ar putea crește cu 0,42%.
Autor: Eduard Maciac