Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

La Chișinău există o dualitate a puterii, cui se vor subordona funcționarii

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Juc
Victor Juc - Sputnik Moldova
Abonare
După ce în data de 8 iunie, deputații PSRM, PAS și PPDA au format o majoritate parlamentară, votând-o pe lidera PAS, Maia Sandu, în funcția de premier al Republicii Moldova, acordându-i vor de încredere întreg cabinetului de miniștri, aprobând totodată și componența organelor de conducere ale Parlamentului, la Chișinău, există o dualitate a puterii.
La Chișinău există o dualitate a puterii, cui se vor subordona angajații

Sunt instituții de forță care începând cu data de 8 iunie, au o nouă conducere, dar în același timp și una veche, întrucât Partidul Democrat nu vrea să cedeze puterea făcând trimitere la deciziile Curții Constituționale de sâmbătă, prin care, orice decizie luată de Parlament după data de 8 iunie este anticonstituțională.

Politologul Victor Juc susține că dualitatea puterii de la Chișinău este și cea mai mare problemă în aceste momente. Angajații nu știu cui să se subordoneze, dar ei vor avea cel mai mult de pătimit. O rezolvare a acestei situații ar fi implicarea partenerilor externi în procesul de predare a puterii în mod pașnic și democratic.

” Funcționarii statului nu trebuie să fie puși în calitate de pioni într-un joc politic a partidelor. La moment nimeni nu știe cum să procedeze. O cale de ieșire din această situație ar fi o mediere internațională cu implicarea UE, SUA, Rusia, ori noua putere să își exercite atribuțiile, iar cea veche să se retragă”, susține Victor Juc.

Menționăm că sâmbătă a fost votat un nou cabinet de miniștri, condus de lidera PAS, Maia Sandu, iar președintele PSRM, Zinaida Greceanîi a devenit președinte al Parlamentului. Ulterior, Curtea Constituțională a stabilit că orice decizie luată de deputați după data de șapte iunie este anticonstituțională.

Fluxul de știri
0