Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Ce s-ar putea întâmpla cu judecătorii Curții Constituționale

© Sputnik / OsmatescoTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț consideră că starea de incertitudine politică în care s-a pomenit Moldova va dura aproximativ o săptămână, poate două. În timpul cel mai apropiat se vor implica mai mulți actori pentru a fi găsită o soluție juridică, spune expertul.
Expert: Ce s-ar putea întâmpla cu judecătorii Curții Constituționale

Teodor Cârnaț mai spune că în timpul apropiat li se va solicita judecătorilor Curții Constituționale să-și abroge propriile hotărâri și avize, care au dus la această criză, și ulterior să-și dea demisia in corpore, fiindcă în această instituție nu mai există încredere.

Este și un alt scenariu, spune Teodor Cârnaț, și anume în cazul în care magistrații Curții Constituționale nu vor demisiona, atunci Parlamentul ar putea să adopte o lege prin care să înceteze activitatea de jure a mandatului Curții Constituționale și să declare printr-o hotărâre a Legislativului că toate hotărârile pe care le-a adoptat CC sunt ilegale și neconstituționale. Totodată, mai declară Cârnaț, am putea să asistăm și la implicarea unor actori externi în problema transferului de putere.

Uniunea Europeană a afirmat astăzi că recunoaște noile autorități de la Chișinău în persoana majorității parlamentare PSRM-PAS-PPDA și a Guvernului Maiei Sandu. Uniunea Europeană a emis un comunicat prin care ia act de deciziile de ieri ale Parlamentului de la Chișinău, inclusiv de formarea coaliției guvernamentale.

Autor: Eduard Maciac

 

Fluxul de știri
0