Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Explicația Curții Constituționale privind data limită de formare a Guvernului

© Sputnik / Miroslav RotariКонституционный суд
Конституционный суд  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Iată ce explicație dă Curtea Constituțională în privința termenului limită de formare a Guvernului.

CHIȘINĂU, 8 iun - Sputnik. La solicitarea mass-media, Curtea Constituțională a venit cu explicații privind data limită de formare a Guvernului.

”La 7 iunie 2019, Curtea Constituțională a adoptat și a publicat Decizia de inadmisibilitate nr.83 a sesizării nr.102b/2019 privind interpretarea art.85 alin.(1) coroborat cu art. art.63 alin.(2) și (3), 69 alin.(2) și 103 din Constituția Republcii Moldova (data de la care se calculează termenul de trei luni de inactivitate a Parlamentului ca temei de dizolvare a acestuia)”, informează Curtea printr-un comuinicat.

Parlamentul Republicii Moldova Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Negocieri la miezul nopții: Ce decizie au luat Blocul ACUM și PSRM - Video

Totodată, Curtea precizează că, chestiunea abordată de președintele Republicii Moldova a fost deja obiectul unei interpretări oficiale anterioare a prevederilor constituționale în discuție și din care considerente sesizarea a fost declarată inadmisibilă.

Totodată, în vederea evitării unor ambiguități, Curtea reiterează că termenul de trei luni (90 de zile), în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul, curge de la data validării alegerilor: ”Astfel, în speța în cauză, reieșind din prevederile constituționale, Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a, trebuia să încheie formarea Guvernului până la data de 7 iunie 2019, inclusiv”.

Negocieri la miezul nopții: Ce decizie au luat Blocul ACUM și PSRM

Amintim că aseară a avut loc o întrevedere dintre reprezentanții Partidului Socialiștilor cu liderii blocului ACUM. Sâmbătă aceștia urmează să anunțe ultima decizie, după ce vor avea o ultimă întâlnire.

Deputatul Ion Ceban a declarat pentru presă ”că blocul ACUM și-a schimbat poziția pe anumite subiecte”.

Fluxul de știri
0