Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum recunoaștem o agenție de recrutare înșelătoare - Indicii că suntem mințiți

© Sputnik / OsmatescoLilia Plugaru și Anastasia Zaharia
Lilia Plugaru și Anastasia Zaharia - Sputnik Moldova
Abonare
Le-au promis un loc de muncă bine plătit, dar au ajuns să fie exploatați de către angajatori. Este soarta a zeci de moldoveni, care au fost mințiți, în ultimii ani, de unele agenții private de recrutare.
Cum recunoaștem o agenție de recrutare înșelătoare - Indicii că suntem mințiți

Cum obținem un loc de muncă sigur peste hotare? La această întrebare au răspuns invitatele emisiunii ”ATITUDINI” - Anastasia Zaharia, consultant principal al Direcției Politici Ocupaționale și de Reglementare a Migrației din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Lilia Plugaru, șefa Direcției Migrația Forței de Muncă a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Orice agenție privată de recrutare trebuie să ofere locuri sigure de muncă în străinătate. Vorbim, în primul rând, despre activități oficiale, condiții bune de lucru, care să nu pună în pericol sănătatea și viața persoanei. De asemenea, agenția trebuie să se asigure că drepturile în domeniul muncii, ale viitorului angajat, vor fi respectate.

Cum găsim o agenție privată de recrutare sigură?

O agenție privată de recrutare sigură are o licență de activitate, afișată pe un panou informativ.

”Licența trebuie să fie vizibilă pentru toată lumea. În acest document sunt menționate țările de destinație. O agenție sigură nu va propune un loc de muncă într-o țară care nu este indicată în licență”, a relatat Lilia Plugaru.

De asemenea, o agenție privată de recrutare propune contracte individuale de muncă.

”Persoana care se angajează prin intermediul agenției private de recrutare trebuie să semneze doar contracte individuale de muncă. Contractul trebuie să fie întocmit în limba vorbită de solicitant. Documentul include informații despre angajator – denumirea întreprinderii, adresă, responsabilitățile angajatului, sarcinile angajatorului, mărimea salariului”, a explicat Lilia Plugaru.

De asemenea, agenția privată de recrutare este obligată să ofere informații despre persoanele care îl vor întâlni în țara de destinație.

”Agenția este obligată să explice angajaților cine îi va întâlni în țara de destinație, în ce loc. De asemenea, trebuie să ofere date de contact ale instituțiilor, de pe teritoriul țării unde va activa, la care poate apela, în caz de încălcare a drepturilor muncii”, a precizat Lilia Plugaru.

Moldovenii care vor să se angajeze peste hotare trebuie să cunoască că o agenție privată de recrutare sigură nu percepe taxe pentru serviciile sale.

”Agențiile private de recrutare nu pot percepe taxe pentru serviciile de intermediere a procesului de angajare. Din păcate, au existat cazuri când unele agenții au cerut mii de euro pentru oferirea unui loc de muncă în Israel. Oamenii trebuie să țină cont: dacă agenția percepe taxe, înseamnă că nu respectă  legislația. Asemenea agenții trebuie evitate”, a atenționat Anastasia Zaharia.

Trei agenții private de recrutare au rămas fără licență, doar în ultimele trei luni ale anului 2019, din cauză abaterilor în procesul de angajare a moldovenilor peste hotarele țării.

Mai multe detalii aflați din fișerul audio atașat și din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0