Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

PSRM nu renunță la deciziile luate și trimite delegați la discuții cu PDM

© Sputnik / Miroslav RotariSala de ședințe a Parlamentului
Sala de ședințe a Parlamentului - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
PSRM a anunțat astăzi că nu va renunța la deciziile luate la Consiliul Republican din 12 aprilie. Totodată conducerea partidului deleagă reprezentanți care vor merge să discute cu democrații despre soluțiile de ieșire din criza politică.

CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik. PSRM va insista pe pozițiile expuse în decizia Consiliului Republican din 12 aprilie și va delega astăzi reprezentanții săi pentru a discuta cu Partidul Democrat. Decizia a fost luată astăzi la ședința extraordinară a  Comitetului Executiv Politic al PSRM.

PDM invită la dialog PSRM>>>

Ședința a avut loc cu ușile închise, iar la încheierea acesteia PSRM a remis un comunicat de presă în care a anunțat despre deciziile luate.    

Comitetul Executiv Politic al PSRM a luat următoarele decizii:

  • PSRM va continua să poarte discuții și va insista pe pozițiile expuse în decizia Consiliului Republican din 12 aprilie 2019: pachetul de legi pentru adoptare în mod prioritar, inclusiv cele de ordin social, economic, dar și celor de domeniul relațiilor interetnice, consolidarea instituțiilor statului, revenirea la împuternicirile Președintelui Republicii Moldova care au fost în vigoare la data de 1 octombrie 2016, partajarea responsabilității în procesul de guvernare,  votarea în calitate de președinte al Parlamentului pe Zinaida Greceanîi, președintele Partidului Socialiștilor, iar în Guvern domeniile politicii externe, ordinii publice și apărării (inclusiv ministerele de resort – ministerul de Externe, Ministerul de Interne și Ministerul Apărării), dar și domeniul reintegrării țării, inclusiv funcțiile respective din cadrul Guvernului Republicii Moldova.
  • Pe data de 7 iunie 2019, la ora 15:00, va fi convocată ședința Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova pentru discuții finale și deciziile ce se impun.
  •  În scopul pregătirii informației complexe necesare pentru aprobarea deciziilor finale la Consiliul Republican, astăzi pe parcursul zilei, PSRM va delega reprezentanții săi pentru a afla detalii despre propunerile anunțate anterior de către  Partidului Democrat în vederea depășirii crizei politice.

În seara zilei de miercuri, Consiliul Politic Național al PAS, formațiune care are 14 mandate de deputat în Parlament și care face parte din Blocul Politic ACUM,cu 46 de voturi „pentru” și unul „împotrivă” din 47 de membri prezenți, a decis asumarea unui guvern ACUM și votarea întregului pachet de dezoligarhizare, de scoatere a instituțiilor din captivitate, în urma votării unui speaker propus de PSRM.

Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Blocul ACUM împinge PSRM spre o coaliție cu PDM

Cei de la PAS și-au exprimat speranța că decizia luată de ei va fi împărtășită și de partenerii din Blocul ACUM, Platforma DA.

La această oră s-a convocat și Consiliul Politic al Platformei DA care urmează să analizeze ”noile circumstanțe” ce au apărut în urma deciziei partenerilor din Blocul Politic ACUM.

Blocul ACUM, care a intrat în Parlament cu 26 de mandate, s-a divizat în Legislativ în două fracțiuni parlamentare. Astfel, Blocul s-a divizat în fracțiunea parlamentară PAS din care face parte 14 deputați, iar președinte este Maia Sandu și fracțiunea parlamentară DA, cu 12 deputați, conduși de Andrei Năstase.

Pe data de 26 martie, liderii Blocul Politic ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, au declarat că sunt gata să-și asume guvernarea țării dacă vor fi îndeplinite trei condiții și anume: Andrei Năstase să fie numit în funcția de președinte al Parlamentului, Maia Sandu - în funcția de premier al țării și în Parlament să fie votate legile anti-oligarhice, care se referă la demisia în lanț a mai multor șefi ai instituțiilor de drept și instituții care sunt subordonate Parlamentului și Guvernului.

Fluxul de știri
0