Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Confesiunea unui sindicalist: Aproape toți angajații din industrie au plecat peste hotare

© Sputnik / OsmatescoОлег Будза
Олег Будза - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Confederației Naționale a sindicatelor din Moldova a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre rolul sindicatelor în societatea moldovenească și cum afectează exodul de populație mișcarea sindicală. El a spus că unul din instrumentele de influență a sindicatelor în discuțiile cu autoritățile rămâne a fi dialogul social.
Confesiunea unui sindicalist: Aproape toți angajații din industrie au plecat peste hotare

Oleg Budza a spus că în ultimii ani percepția în societate a rolului sindicatelor s-a schimbat. Un instrument puternic pe care sindicatele îl utilizează pe lângă acțiuni de protest sau greve este dialogul social. Este vorba de negocieri colective privind elaborarea proiectelor de contracte colective de muncă, participarea la examinarea proiectelor de acte normative şi a propunerilor ce vizează reformele social-economice. Budza a declarat că exodul masiv al cetățenilor din Moldova din ultimii ani au afectat și structurile sindicale. Cei mai mulți au plecat din domeniul industriei.

„Au plecat cei care sunt activi și sunt solicitați și în străinătate. Din cele 25 sindicate de ramură, cei mai mulți au plecat din ramura industriei, unde au avut loc privatizări sau reorganizări. La ora actuală, circa 85% din structurile Confederației  o constituie sindicatele din sfera bugetară”, mai spune Oleg Budza.

Autor: Eduard Maciac

 

Fluxul de știri
0