Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Victor Pușcaș: Iată când Parlamentul va putea fi dizolvat de președinte

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Pușcaș
Victor Pușcaș - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș a declarat că magistrații Înaltei Instanțe vor trebui să explice mai desfășurat, în zilele următoare, un alineat din articolul 85 din Constituție și să se pronunțe de când urmează să fie dizolvat Legislativul, în cazul în care Parlamentul nu poate adopta legi.
Victor Pușcaș: Iată când Parlamentul va putea fi dizolvat de președinte

Victor Pușcaș a declarat în studioul Radio Sputnik Moldova că există două decizii similare ale Curții Constituționale: una din 2103 și alta din 2105 pe acest subiect, doar că aceste decizii se referă la dizolvarea Legislativului, în cazul în care Parlamentul se află în imposibilitatea de a forma Guvernul.

”Aceste decizii vizează doar alineatul din Constituție legat de răspunsul la întrebarea când poate fi dizolvat Parlamentul în cazul în care acesta nu reușește să formeze un guvern. Dacă privim aceste decizii, atunci data de 9 martie este data de la care începe numărătoarea inversă pentru dizolvarea Legislativului”, spune Victor Pușcaș.

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Bradley A. Freden, directorul oficiului pentru afaceri din Europa de Est al Departamentului de Stat al SUA - Sputnik Moldova
Politică
Dodon, în discuție cu un oficial SUA: Pledez pentru evitarea alegerilor anticipate

Fostul președinte al Curții Constituționale a declarat că magistrații Înaltei Instanțe vor trebui să explice mai desfășurat, în zilele următoare, un alineat din articolul 85 din Constituție și să se pronunțe de când urmează să fie dizolvat Legislativul în cazul în care Parlamentul nu poate vota legi.

 ”Judecătorii Curții Constituționale vor trebui să se pronunțe suplimentar pentru a înțelege care este data limită pentru aceste trei luni și în cazul în care Parlamentul nu poate vota legi. Ei vor trebui să se pronunțe într-un timp restrâns. Din ceea ce vedem, înțelegem că sesizarea șefului statului a fost admisă pe rol”, a spus Victor Pușcaș.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a sesizat Curtea Constituțională pentru a solicita o explicație cu privire la data de când încep să curgă cele trei luni pe care Parlamentul le are la dispoziție pentru a crea Guvernul sau a vota legi. O parte din juriști susțin că cele trei luni încep să curgă de la data validării de către Curtea Constituțională a rezultatelor alegerilor și a mandatelor de deputat (9 martie 2019), iar alții spun că din ziua ședinței de constituire a Parlamentului (21 martie).

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0