Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Leul moldovenesc se depreciază rău: Cât costă dolarul și euro

© Sputnik / Yana Zaharovalei
lei - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Leul moldovenesc continuă să piardă teren în raport cu principalele valute de referință. Motivul este creșterea cererii de valută străină, afirmă experții economici.

CHIȘINĂU, 04 iunie – Sputnik. Leul moldovenesc s-a depreciat cu 16 bani în raport cu dolarul american și cu 31 de bani în raport cu moneda euro pe parcursul ultimei săptămâni. Comparativ cu sfârșitul săptămânii trecute, moneda națională a pierdut 3 bani în fața dolarului și tocmai 25 de bani în fața euro.

Viorel Gârbu - Sputnik Moldova
Milionar peste noapte sau falit - speculator pe piața valutară internațională

Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru miercuri, 5 iunie, un curs de 18 lei și 21 de bani (18,2119 lei) pentru un dolar și de 20 de lei și 50 de bani (20.5020 lei) pentru un euro. La cursul oficial al zilei, leul românesc echivalează cu 4.3286 de lei moldovenești, hrivna ucraineană – cu 0.6730 de lei, iar rubla rusească este cotată cu 0.2792 de lei.

Motivul principal al devalorizării leului față de dolar și euro este creșterea cererii de valută străină în raport cu oferta, potrivit analiștilor economici.

În această lună, leul moldovenesc va continua să se devalorizeze în raport cu moneda unică europeană și cu dolarul american, dar acest fapt nu ar trebui să trezească îngrijorare, a apreciat economistul Vadim Iosub, analist superior al companiei de brokeraj Alpari, solicitat de sputnik.md.

De la începutul anului, dolarul american s-a apreciat față de leul moldovenesc cu 6,1%, iar moneda unică europeană – cu 3,7%, a precizat economistul. Conform prognozei BNM, rata inflației medii anuale va constitui 5,1 la sută în anul 2019 și 6,5 la sută în anul 2020.

Fluxul de știri
0