Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ai trecut de vârsta de 30 de ani? Vezi ce nu trebuie să faci ca la 20 de ani

© Sputnik / Miroslav RotariLuminița Suveică
Luminița Suveică - Sputnik Moldova
Abonare
Boala moldovenilor: Mâncăm ca în tinereţe, dar avem un mod de viață sedentar ca la bătrânețe
Ai trecut de vârsta de 30 de ani? Vezi ce nu trebuie să faci ca la 20 de ani

Este cunoscut faptul că metabolismul unei persoane încetineşte odată cu trecerea anilor. Respectiv, aceeași cantitate de mâncare ca la 20 are un alt impact asupra corpului la 30 de ani sau la 40.

Pentru a ține situația sub control și a nu ajunge supraponderali, medicii ne îndeamnă ca odată cu trecerea anilor să mai tăiem din cantitatea alimentelor consumate.

„Odată cu înaintarea în vârstă, metabolismul devine mai lent, motiv pentru care mâncare nu se mai asimilează și nu se metabolizează ca în tinerețe. Respectiv, nu mai primim toți nutrienții necesari”, spune medicul nutriționist Luminița Suveică.

Respectiv, dacă știm că am trecut de vârsta de 30 de ani și mai și avem un loc de muncă care nu necesită efort fizic, trebuie să înțelegem că cele cinci mese de mâncare recomandate de unii specialiști nu sunt pentru noi.

Gheorghe Caradja  - Sputnik Moldova
Apa caldă face minuni: Ce spune un specialist despre metoda care poate scăpa de obezitate

„Noi trebuie să spulberăm acest mit – cinci mese pe zi. Cinci mese pe zi sunt indicate copiilor și persoanelor care muncesc fizic, dar nu celor care duc un mod de viață sedentar și mai și lucrează în fața calculatorului. Este demonstrat că lucrul în birou consumă doar 30 de kilocalorii pe oră. Dar noi cunoaștem că dacă vrem să dăm jos un kilogram, trebuie să ardem 7000 de calorii. Deci, vedem cât trebuie să muncim pentru a arde acest surplus de calorii”, adaugă Luminița Suveică.

Regula de aur: O persoană care vrea să slăbească trebuie să reducă numărul de calorii și să facă cât mai multă mișcare.

„Noi avem nevoie de atâta mâncare cât ar încape într-o palmă. Stomacul nostru este un mușchi. Cu cât mâncăm mai mult, cu atât el se extinde, iar ulterior vom vrea și mai mult să mâncăm”, conchide medicul.

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, aproape 50 la sută dintre moldoveni sunt supraponderali sau obezi. Cei mai mulți sunt din mediul urban și au un mod de viață sedentar.  
Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0