Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Până când se spune "Hristos a Înviat!"? Explicația unui preot din Iași

© SputnikNoaptea Învierii. Preotul salută creştinii cu Hristos a Înviat
Noaptea Învierii. Preotul salută creştinii cu Hristos a Înviat - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Până când se spune "Hristos a Înviat!” și de ce în perioada pascală nu se îngenunchează la slujbă? – acestea sunt întrebările pe care și le pun mulți creștini și la care nu au un răspuns.

Răspunsurile la aceste întrebări le dă părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae" din Iaşi.

"În această perioadă nu se stă în genunchi pentru că este timp de bucurie. Prin învierea Domnului, a venit bucurie în toată lumea și nu se stă în genunchi. De altfel, după canoane, chiar sâmbăta și duminica (din afara perioadei pascale — n.n.) nu se îngenunchează pentru că fiecare duminică este închinată învierii Domnului", afirmă părintele Ion Vicovan într-un filmuleț postat de TRINITAS TV pe Facebook.

Până când se spune "Hristos a Înviat!”

Totodată, părintele a mai precizat că salutul "Hristos a înviat" este folosit de la Învierea Domnului până la Înălțarea Sa, adică timp de 40 de zile. Răspunsul la ”Hristos a înviat!" este ”Adevărat a înviat!" Iar de la Înălțare (Ispas) până la Rusalii, creștinii se salută cu ”Hristos S-a înălțat!" și răspuns ”Adevărat S-a înălțat!".

Fluxul de știri
0