Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Leul moldovenesc în cădere: Cât au ajuns să coste dolarul și euro

© Sputnik / Yana ZaharovaВалюта разных стран
Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Abonare
Leul moldovenesc continuă să piardă teren în raport cu principalele valute de referință. Motivul este creșterea cererii de valută străină, afirmă experții economici.

CHIȘINĂU, 03 iunie – Sputnik. E.L. Leul moldovenesc s-a depreciat cu 15 bani în raport cu dolarul american și cu 8 bani în raport cu moneda euro pe parcursul ultimei săptămâni. Comparativ cu sfârșitul săptămânii trecute, moneda națională a pierdut un ban în fața dolarului și trei bani în fața euro.

Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru luni, 3 iunie, un curs de 18 lei și 20 de bani (18,1997 lei) pentru un dolar și de 20 de lei și 29 de bani (20,2882 lei) pentru un euro. La cursul oficial al zilei, leul românesc echivalează cu 4,2743 de lei moldovenești, hrivna ucraineană – cu 0,6776 de lei, iar rubla rusească este cotată cu 0,2779 de lei.

Ziua ușilor deschise la Banca Națională a Moldovei - Sputnik Moldova
Analist financiar: În anul 2019 leul moldovenesc va avea o evoluție distinctă

Casele de schimb valutar din Chișinău cumpără la 3 iunie un euro cu aproximativ 20 de lei și 25 de bani și îl vând cu 20 de lei și 32 de bani. Prețul dolarului este de 18 lei și 15 bani la cumpărare și de 18 lei și 30 de bani la vânzare.

Motivul principal al devalorizării leului față de dolar și euro este creșterea cererii de valută străină în raport cu oferta, potrivit analiștilor economici.

În luna iunie, leul moldovenesc va continua să se devalorizeze în raport cu moneda unică europeană și cu dolarul american, dar acest fapt nu ar trebui să trezească îngrijorare, a apreciat economistul Vadim Iosub, analist superior al companiei de brokeraj Alpari, solicitat de ru.sputnik.md.

De la începutul anului, dolarul american s-a apreciat față de leul moldovenesc cu 6,1%, iar moneda unică europeană – cu 3,7%, a precizat economistul.

Conform prognozei BNM, rata inflației medii anuale va constitui 5,1 la sută în anul 2019 și 6,5 la sută în anul 2020.

Fluxul de știri
0