Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vom avea sau nu contracte individuale la electricitate - Ce vrea ANRE și ce spun experții

© Sputnik / OsmatescoVictor Parlicov
Victor Parlicov - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în energetică Victor Parlicov a declarat că Moldova nu este pregătită pentru a liberaliza piața energetice atât angro, cât și cu amănuntul. Parlicov s-a referit la recenta decizie a ANRE prin care regulatorul a decis că cetățenii vor putea negocia cu furnizorii clauzele contractului de furnizare a energiei electrice și vor alege tipul de tarif aplicat la facturarea consumului de energie.
Vom avea sau nu contracte individuale la electricitate - Ce vrea ANRE și ce spun experții

Victor Parlicov a vorbit pentru studioul radio Sputnik Moldova că din punct de vedere al legislației de reglementare Moldova este bine. Schimbarea furnizorului sau negocierea bilaterală a contractelor sunt lucruri posibile. La modul practic însă, noi nu vom putea beneficia de o liberalizare a pieței atâta timp cât pe piață există monopol.

„Consumatorii nu vor putea beneficia de o liberalizare atâta timp cât pe piață există un monopolist, un singur furnizor de energie electrică, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan. Dacă nu avem o concurență pe piața angro de energie electrică, nu poate exista și o liberalizare și pe piața cu amănuntul. Asta înseamnă că vom plăti, deocamdată, aceleași tarife la energia electrică”, mai spune Victor Parlicov.

Recent ANRE a adoptat mai multe hotărâri care vizează sectorul electroenergetic prin care consumatorii vor putea negocia cu furnizorii clauzele contractului de furnizare a energiei electrice și vor alege la încheierea contractului de furnizare tipul de tarif aplicat la facturarea consumului de energie.

Autor: Eduard Maciac

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0