Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avocatul Copilului, despre starea reală a copiilor din Moldova

© Sputnik / OsmatescoMaia Bănărescu
Maia Bănărescu - Sputnik Moldova
Abonare
Avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu, spune că Moldova are o legislație bună în privința protecției copilului dar, paradoxal, foarte mulți copii nu cunosc că există o instituție cum este avocatul poporului pentru drepturile copilului.
Avocatul pentru protecția copilului:Asta-i starea reală a copiilor din Moldova

Maia Bănărescu a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova, de Ziua Internațională a Copiluilui, că în Moldova există multe fenomene atât pozitive cât și negative cu implicarea copiilor. O tendință negativă ar fi exploatarea copiilor prin muncă. Există situații când aceștea sunt implicați la munci periculoase și grele de la vârste fragede. Avocatul pentru drepturile copilului mai spune că deseori merge în teritoriu pentru că minorii cunosc puțin despre această instituție, despre atribuțiile ei și ce poate ea să le ofere copiilor.

”În Moldova  există un sistem bun privind protecția copilului racordat la standarte internaționale, dar trebuie să ne gândim cât de eficient este dacă copilul intră în sistem cu o problemă și iese din sistem cu aceiași problemă”, a declarat Maia Bănărescu.

Un alt fenomen pentru societate reprezintă minorii care își ispășesc pedeapsa în penitenciare. Este vorba de copiii care sunt monitorizați și pentru care statul încearcă să promoveze politici de resocializare. La ora actuală în Moldova există în jur de 40 de copii care își ispășesc pedeapsa la penitenciarul din Goieni.

Maia Bănărescu a vorbit și despre fenomenul promovării asistenței parentale profesionale, un serviciu social specializat, care oferă copilului îngrijire familială substitutivă în familia asistentului parental profesionist.

„Această tendință este una corectă, este o alternativă a caselor de copii, dar totuși ar fi mai bine ca acești copii să fie adoptați”, spune avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului.

Maia Bănărescu susține că autoritățile ar avea și câteva restanțe legate de legislația privind drepturile copilului. Este vorba de adoptarea unui plan de acțiuni la implementarea strategiei privind dezvoltarea abilităților parintești,de asemenea, se impune și revizuirea legii cu privire la adopție.

Moldova are o Strategie pentru protecția copilului pe anii 2014-2020 și un plan de acțiuni privind implementarea acesteia.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0