Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Așa ajung copiii narcisiști, iar familiile - distruse: Greșeala comisă de multe femei

© Sputnik / Miroslav RotariAna Niculăeș
Ana Niculăeș - Sputnik Moldova
Abonare
Mulți dintre noi am auzit mămici afirmând „copilul este viața mea” sau „m-am dedicat în totalitate copiilor”. Ce spun de fapt aceste expresii și cât de periculoase sunt.
Așa ajung copiii narcisiști, iar familiile - distruse: Greșeala comisă de multe femei

Este cunoscut faptul că pentru majoritatea femeilor, grija materna nu are limite. Desigur, sunt și cazuri excepționale când mamele își lasă copiii sau pur și simplu sunt neglijente. Doar că acestea sunt cazuri mai rar întâlnite. Cert este că, de obicei, societatea condamnă vehement aceste mame.

Totuși, în societatea noastră și-a făcut loc încă o categorie de mame – „mame posesive” sau așa-zisele „super mame” care, potrivit psihologilor, sunt la fel de periculoase ca și cele nejlijente.

Și este clar de ce – „tot ce este mult strică”. Așa se întâmplă și în cazul mamelor posesive, care o dată cu apariția copilului, uită de soțul lor, uită de ele, micuțul fiind centrul universului.

Cezara Dilevschi - Sputnik Moldova
Psiholog: Nu mai dați vina pe pedagogi, educați copiii până a merge la școală

Specialiștii atrag atenția că o astfel de atitudine este total greșită, deoarece copiii acestor mame ajung să fie narcisișți, egoiști și fără reușită în viață.

„Femeile greșesc atunci când transformă copilul în elementul suprem din viața lor. Copilului i se crează percepția că el este cel mai important, lucru ce duce la crearea caracterului narcisist. În primă etapă, copilul ajunge să nu-și respecte tatăl, chiar dacă tatăl muncește din greu pentru a asigura familia cu tot necesarul. Iar această lipsă de respect este transmisă indirect de mama, care se dedică întru totul doar copilului”, a declarat psihologul Ana Niculaeș în studioul Radio Sputnik Moldova.

Așa se ajunge la crearea unui haos în familie sau chiar la destrămarea acesteia

„Atunci când copilul are prioritate în famillie, se crează un haos. De obicei, bărbații intră în gelozie față de proprii lui copii și acest lucru duce nu doar la crearea unei atitudini greșite a copilului față de tată, dar și la conflicte între soți, iar de multe ori, la destrămarea familiilor”, adaugă psihologul.

Cert este că, la un moment dat, copilul „va întinde aripile”, așa cum este și firesc, de alt fel, lucru ce va fi suportat cu greu de mama posesivă, spun specialiștii.

„Ca o femeie să fie fericită, ea trebuie să fie împlinită și din punct de vedere al familiei, și din punctul de vedere profesional, dar și din punctul de vedere personal. Să nu uităm că, la un moment dat, copiii vor pleca și aici apare acea situație de criză, deoarece femeile respective nu au dezvoltată partea profesională și cea personală, așa ajung singure și disperate. Pentru a nu ajunge în astfel de situații, este important să menținem acel echilibru”, adaugă psihologul. 

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0