Cât de mult nu am încerca să fim cei mai buni părinți pentru copiii noștri, la un moment dat putem observa careva scăpări în educația celui mic. Ei bine, faptul că am conștientizat scăpările făcute, deja înseamnă un pas înainte, spun psihologii.
„Este foarte bine dacă părintele conștientizează că a greșit în educația copilului. Deja primul pas este făcut”, spune psihologul din cadrul Institutului pentru Familie și Inițiative Sociale, Natalia Toma.
Cert este că dacă vrem să scoatem unele obișnuințe din rutina copilului, trebuie să ne înarmăm cu multă răbdare și să nu uităm că shimbările nu se fac peste noapte, ci în timp.
„În momentul în care părintele și-a obișnuit copilul să privească în fiecare seară desene animate ore în șir, iar la un moment dat părintele vrea să schimbe asta. E și normal că cel mic se va împotrivi. Trebuie să reținem că orice comportament are nevoie de o perioadă de timp pentru a fi schimbat, deoarece nu avem o pastilă magică pe care am putea-o lua și totul s-a rezolvat. Ca să modificăm un comportament, avem nevoie de timp și răbdare”, adaugă psihologul Natalia Toma.
Și asta nu este tot. Psihologii ne recomandă să fim consecvenți în acțiunile noastre dacă vrem să avem rezultate.
„Dacă părintele a spus gata, de astăzi se schimbă lucrurile, trebuie să fie consecvent în acțiunile pe care le face. De multe ori ce fac părinții, vor să schimbe lucrurile, dar când copilul începe să facă scene sau isterie, cedează pentru că nu pot suferi gălăgia sau plânsetul. Și aici copilul ce înțelege – „este suficient să fac mânzuri și părintele meu cedează”. Așa și va face până în momentul în care părintele va ceda. Evident că în astfel de situații se crează un cerc vicios”, adaugă psihologul Natalia Toma.
Autor: Silvia Zavadovschi