Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mii de imobile neînregistrate și neevaluate de stat: Ce-i așteaptă pe proprietari

© Sputnik / OsmatescoAngela Matcov
Angela Matcov - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Departamentului cadastru în cadrul Agenției Servicii Publice, Angela Matcov, a vorbit despre restanțele privind implementarea proiectului referitor la evaluarea și înregistrarea bunurilor imobile. Iată ce-i așteaptă pe proprietari.
Mii de bunuri imobiliare neînregistrate și nevaluate de stat – Iată ce-i așteaptă pe proprietari.

Ea a spus că în cazul în care Moldova ar dispune de un sistem de administrare funciară și cadastru performant, acesta ar putea contribui cu 2% creștere anuală din PIB. Funcționarul din cadrul ASP a declarat în studioul radio Sputnik Moldova că din 1999 până acum, s-a reușit  înregistrarea a două milioane de hectare, fără teritoriu din stânga Nistrului. Totodată, spune funcționarul există și restanțe.

”Există o restanță care n-am reușit s-o înlăturăm în toată perioada de peste 20 de ani de când există sistemul de cadastru. Din numărul total de 6 milioane de bunuri, doar 4,6 milioane bunuri imobile sunt înregistrate în sistemul de cadastru, vorbim de terenuri, construcții, apartamente”, a declarat Angela Matcov

Totodată, ea a mai spus că la ora actuală există o discrepanță mare între bunurile înregistrate din sectorul privat și cele din sectorul public.

Un alt aspect la care s-a referit reprezentantul ASP ține de faptul că în Moldova din cele 6 milioane de bunuri imobile publice și private, sunt evaluate doar 800 de mii.

”Aproximativ 4,5 milioane de bunuri imobile, care sunt supuse impozitării urmează să evaluate în cadrul unui proiect internațional până în 2023. În cazul în care aceste bunuri vor fi evaluate la prețul de piață, APL-urile ar dispune de o bază de date a bunurilor imobile care le-ar permite verificarea corectitudinii impozitării lor, pentru a-și spori baza impozabilă la bugetele locale”, a mai spus Angela Matcov.

Din 1999, până în prezent sunt 490 de localități din mediul rural în care lucrările de cadastru nu au fost făcute.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0