Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Exclusiv pentru Sputnik: Dalai Lama - „Rusia este o punte între Orient și Occident”

© Sputnik / Нина Алексеева / Accesați arhiva multimediaDalai Lama
Dalai Lama - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul spiritual budist tibetan Dalai Lama a acordat un interviu agenţiei Sputnik, în care a explicat de ce Rusia poate avea o contribuție semnificativă la promovarea păcii.

CHIȘINĂU, 30 iun – Sputnik. Tenzin Gyatso, cunoscut ca cel de-al 14-lea Dalai Lama, consideră că Rusia este „o punte între Est și Vest”.

”Rusia este o națiune mare și o punte între Europa și Asia. Cred că voi [Rusia] puteți avea o contribuție semnificativă la promovarea păcii minții”, a subliniat Dalai Lama, într-un interviu acordat agenţiei internaţionale Sputnik

De asemenea, Dalai Lama a salutat inițiativele președintelui rus cu privire la situația din multe țări din întreaga lume.

”Cred că Rusia este o națiune extraordinară, foarte puternică. Evenimentele recente au arătat că Putin, ca lider al națiunii ruse, acordă multă atenție problemelor din diferite părți ale lumii. Cred că este un lucru bun”, a arătat liderul spiritual.

Întreaga lume se confruntă cu o perioadă foarte dificilă, a spus Dalai Lama, referindu-se la numeroasele conflicte și dispute.

„Astăzi, lumea trece printr-o perioadă critică. În astfel de vremuri, președintele Putin trebuie să reflecteze foarte bine, să aibă o perspectivă mai largă și să ia în considerare interese pe termen lung, ceea ce este important”, a subliniat el.

Trump nu ar trebui să vândă arme Arabiei Saudite

De asemenea, politicile președintelui american Donald Trump nu au scăpat atenţiei liderului spiritual principal în budismul tibetan.

„Președintele Trump este liderul unei mari națiuni și poartă o mare responsabilitate. Cred că liderul trebuie să se gândească dintr-o perspectivă mai largă și pe termen lung, asta e important, nu ar trebui să se gândească doar la beneficii imediate”, a subliniat Dalai Lama.

El a precizat însă că Washingtonul vinde arme celui mai apropiat aliat din Orientul Mijlociu, Arabia Saudită.

„Nu am dreptul să critic, dar [preşedintele Trump] a vândut miliarde de arme Arabiei Saudite. Cred că e un lucru greșit. De asemenea, s-a retras din Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Este regretabil”, a adăugat el.

Arabia Saudită conduce o campanie militară în Yemen din 2015. Acum, Yemen, a cărei populaţie este devastată de boli, foamete și de lipsa asistenţei medicale, se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară din istoria sa modernă.

Dalai Lama a mai spus că democrația este singurul sistem acceptabil în realităţile de astăzi.

„Astăzi a venit vremea pentru democrație. Lumea aparține celor șapte miliarde de ființe umane, fiecare țară aparține populaţiei din acea țară. Atunci când oamenii gândesc corect, sunt educați, nu cred că pot fi înclinaţi să se omoare între ei, nu cred asta”, a mai spus Dalai Lama.

Fluxul de știri
0