Lipsa de timp pare să fie boala secolului în care trăim. În goană după bani, carieră, uităm să petrecem timp cu cei care au nevoie de noi – copiii noștri. Așa se face că, cel mai mult timp, cei mici îl petrec cu buneii și bona și nicidecum cu părinții.
Și aici greșim, spun psihologii care atrag atenția că jucăriile și lucrurile materiale nu pot înlocui timpul pe care trebuie să-l petrecem cu copiii.
„Sunt foarte mulți părinți care fac o greșeală esențială – ei cred că lucrurile materiale pot compensa timpul petrecut cu copilul. Așa se face că ei lucrează câte 8-10 ore pe zi pentru a-l asigura pe copil cu tot ce este necesar, dar nu-i acordă timp copilului, nu comunică cu el”, spune Natalia Toma, psiholog în cadrul Institutului pentru Familie și Inițiative Sociale.
Mai mult, unele mămici, deși stau acasă cu copiii, petrec acest timp gătind sau stând pe telefonul mobil, dar nicidecum cu copilul.
„Majoritatea părinților care se confruntă cu anumite dificultăți în educația copilului și care vin la noi, la Institutul Pentru Familie și Inițiative sociale, spun că stau toată ziua cu copilul, dar cum stau, făcând curățenie și mâncare, sau stând cu ochii în telefon. Păi uitați-vă că aici este problema. Cât timp acordăm cu adevărat copilului, jucându-ne și discutând cu el. Înainte, părinții petreceau timpul calitativ cu copiii, făcea cu ei activități de dezvoltare, dar astăzi, petrecem timpul cu cei mici, dar nu calitativ. De aici vine problema. Părintele, pe de o parte spune că face tot, dar pe de altă parte, face foarte puțin”, adaugă Natalia Toma.
Studiile arată că peste 50% dintre copiii din întreaga lume petrec zilnic mai puțin de o oră împreună cu părinții. Și asta în timp ce specialiștii atrag atenția că cea mai educativă „jucărie” pentru copii sunt însăși părinții.