Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Jucării mortale în piețele din țară: Avertismentul autorităților înainte de 1 iunie

© Sputnik / OsmatescoPetru Molceanu
Petru Molceanu - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Multe dintre jucăriile comercializate în piețe sau în stradă pot fi mortale pentru copii. Avertismentul vine din partea inspectorilor Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.
Jucării mortale în piețele din țară: Avertismentul autorităților înainte de 1 iunie

Multe dintre jucăriile comercializate în piețe nu corespund standardelor calității. De obicei, acestea sunt făcute din materiale necalitative, impregnate cu substanțe toxice, conțin piese mici, ușor detașabile, care pot fi înghițite de copii. Ca urmare, ei riscă să se intoxice sau să se sufoce în timpul jocului. Despre semnele jucăriilor necalitative a vorbit, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, inspectorul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Petru Molceanu.

”Nu trebuie de cumpărat din stradă sau piețe. Aceste jucării nu au certificate și declarații de conformitate. Nu știm cine este producătorul și nici importatorul, care răspunde pentru calitatea acestora. O jucărie sigură are un producător autorizat, care respectă cerințele calității”, a menționat Petru Molceanu.

Cum identificăm jucăria calitativă?

Jucăria calitativă și sigură pentru viața copiilor poate fi identificată după trei indicatori: marcajul, calitatea materialului, finețea pieselor.

”În primul  rând, jucăriile trebuie cumpărate doar din locuri autorizate. Semnul euro de pe etichetă indică faptul că este un produs care corespunde calității. În același timp, marcajul ”C” confirmă că jucăria este produsă în China, ceea ce înseamnă că producătorul nu a respectat standardele de calitate. Recomandăm de evitat asemenea jucării. De asemenea, o jucărie de calitate va avea miros proaspăt. Respectiv, mirosul înțepător este un indiciu că materialul utilizat la confecționarea jucăriei este toxic. Totodată, jucăria nu trebuie să conțină piese ușor detașabile”, a explicat Petru Molceanu.

Detalii aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0