Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Verde-n ochi: Iată de unde sunt sustrași cei mai mulți bani bugetari – O spune Marian Lupu

© Sputnik / OsmatescoMarian Lupu
Marian Lupu  - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre domeniile în care există cele mai multe probleme, evidențiate de auditori în rapoartele Curții de Conturi.
Verde-n ochi: Iată de unde sunt sustrași cei mai mulți bani bugetari – O spune Marian Lupu

Marian Lupu a declarat că un sector destul de vulnerabil în gestionarea banilor publici este cel al activității administrațiilor publice locale. El spune că acest domeniu se confruntă cu probleme sistemice, cum ar fi un nivel scăzut de pregătire profesională și de salarizare. O altă problemă evidențiată de auditorii Curții de Conturi ar fi funcționarea sistemelor informaționale din diferite ministere și agenții.

„Am observat că în cadrul ministerelor sau agențiilor pot să existe 3 sau 4 sisteme informaționale diferite care nu sunt conectate una la alta, nu sunt interoperabile, dar pentru ele s-au cheltuit foarte mulți bani. Pentru anul viitor ne propunem desfășurarea unui audit de performanță la tot ce înseamnă digitalizare, informatizare, noi tehnologii aplicate”, a declarat Marian Lupu.

Alte sectoare mai vulnerabile depistate de Curtea de Conturi ar fi cel al achizițiilor, ocuparea abuzivă a terenurilor, executarea ilegală a construcțiilor, darea în arendă a unor terenuri și spații contrar legislației.O problemă de sistem există și la nivelul instituțiilor medicale, în ceea ce privește capacitățile de planificare.

Marian Lupu s-a referit și la problema exodului de personal și a nivelului scăzut de pregătire pentru auditori. Din 101 de auditori, peste 70% din ei au o vechime de muncă mai puțin de 2 ani.

„Situația s-a agravat după implementarea noului sistem de salarizare în sectorul public unde Curtea de Conturi se confruntă cu un exod de cadre spre alte instituții cum sunt vama sau fiscul”, a precizat Marian Lupu.

Autor: Eduard Maciac

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe Instagram.

Accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Fluxul de știri
0