Nazarbaiev ar putea deveni președintele de onoare al Uniunii Economice Eurasiatice

© Sputnik / Алексей Никольский / Accesați arhiva multimediaВизит президента РФ В. Путина в Казахстан
Визит президента РФ В. Путина в Казахстан  - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a propus, în cadrul reuniunii Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, ca fostul lider al Kazahstanului Nur-sultan Nazarbaiev să fie numit președinte de onoare al Uniunii.

CHIȘINĂU, 29 mai – Sputnik. Vladimir Putin a propus ca primului președinte al Kazahstanului să-i fie decernat titlu de președinte de onoare al Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, a declarat președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tocaiev. 

"Ținând cont de contribuția pe care a avut-o Nazarbaiev la constituirea Uniunii Economice Eurasiatice, vladimir Putin a propus la lui Nur-Sultan Abișevici să-i fie decernat titlu de președinte de onoare al Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice", a declarant Tocaiev în cadrul reuniunii.

Ce este UEEA

Uniunea Economică Eurasiatică a fost creată în baza Uniunii Vamale dintre Rusia, Kazahstan, Belarus și a Spațiului Economic Unic. Este o organizație internațională regională de integrare economică.

Igor Dodon și Kassym-Jomart Tokayev - Sputnik Moldova
Dodon și Tokayev și-au strâns mâna: Ce au discutat tete-a-tete cei doi oficiali

Acordul de creare a UEEA a fost semnat pe președinții Rusiei, Belarusului și Kazahstanului, pe 29 mai 2014, la Astana. Acordul a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2015, tot atunci fiind lansată activitatea Uniunii. Armenia a aderat la UEEA pe 2 ianuarie 2015, iar pe 12 august 2015 s-a alăturat și Kirghizia. În luna mai anul curent, Moldova a obținut statutul de observator în cadrul UEEA.

UEEA este una dintre cele mai mari uniuni economice, cu peste 183 milioane de consumatori. Funcționează în baza normelor universale și a principiilor OMC. A fost creată o piață comună, cu circulația liberă a mărfurilor, capitalurilor și forței de muncă.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe Instagram.

Accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Fluxul de știri
0