Funcționarul din cadrul CNA a declarat că în cadrul întrunirilor cu elevii și părinții s-a vorbit despre fenomenul corupției în școli și licee și ce înseamnă integritatea personală sau academică. De asemenea, liceenii au fost informaţi despre regulile care trebuie respectate în cadrul examenelor, pentru a evita frauda şi a nu leza drepturile altor colegi.
”Încercăm să le vorbim elevilor despre moralitate, despre principiul colegialității sau al meritocrației. Să le explicăm că plățile informale, traficarea examenelor, cumpărarea sau vânzarea testelor este un fenomen ce afectează imaginea unei instituții de învățământ”, a precizat Tatiana Mostovei.
Ea a mai spus că cel mai frecvent fenomen în cadrul dosarelor penale instrumentate de CNA este traficul de influență, inclusiv în sistemul de învățământ, atunci când părinții sau elevii cred că o persoană le poate soluționa anumite probleme. Funcționarul a declarat că în ultimii ani legiuitorul a efectuat mai multe modificări în legislația anticorupție, pentru a diminua acest fenomen, inclusiv în domeniul educațional.
„Din 2017 Codul Contravențional a fost completat cu un articol nou care se referă la aplicarea unor sancțiuni pentru persoanele care recurg la publicarea subiectelor pentru examenele de absolvire a gimnaziului și de bacalaureat. De asemenea a fost completat și Codul Penal cu un articol referitor la situații de conflict de interese, inclusiv în domeniul educației ”, a punctat ofițerul anticorupție Tatiana Mostovei.
Campania de informare „Fără corupţie la BAC” a vizat 94 de licee din municipiu. La şedinţele de informare au participat 4275 de liceeni, 425 de manageri ai instituţiilor de învăţământ şi cadre didactice și 523 de părinți.
Autor: Eduard Maciac
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe Instagram.
Accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.