Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum ținem la distanță obezitatea și colesterolul rău: Greșelile pe care le facem zilnic

© Sputnik / Miroslav RotariLuminița Suveică
Luminița Suveică - Sputnik Moldova
Abonare
Medic: Stresul și alimentele pe care le consumăm sunt principalii factori care duc la apariția mai multor maladii.
Greșelile pe care le facem zilnic - Cum ținem la distanță obezitatea și colesterolul rău

Tot mai mulți moldoveni suferă de obezitate, diabet zaharat și boli oncologice. Medicii atrag atenția că aceste afecțiuni au o legătură directă cu stresul și alimentele pe care le consumăm. Astfel, deși auzim peste tot că zahărul, produsele fast-food, dar și semipreparatele prezintă un pericol pentru sănătate, nu contenim să optăm pentru aceste produse ori de câte ori ajungem în fața raftului din magazin.

„Alimentele nesănătoase au o legătură directă cu maladiile gastro-intestinale, diabetul zaharat, bolile cardio-vasculare, dar și maladiile oncologice. Consumăm zilnic produse cu mulți eu-ri, multe adausuri și conservanți. Nu mai vorbesc de produsele fast-food, care sunt preparate în aceleași uleiuri – un adevărat pericol pentru sănătate”, a declarat medicul nutriționist Luminița Suveică, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Medicul ne recomandă să fim atenți la produsele pe care le consumăm și să avem zilnic un meniu cât mai variat.

Frigider - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Oameni de știință: Aceste alimente pot prelungi viața şi se găsesc în orice frigider

„Alimentele conțin macronutrienți și micronutrienți. Micronutrienții sunt vitaminele și mineralele, iar macronutrienții - proteinele, grăsimile și carbohidrații. Acestea se găsesc în toate produsele. Noi trebuie să consumăm zilnic și proteine, și carbohidrați, și grăsimi, și vitamine, în echilibru”, adaugă Luminița Suveică.

Medicul ne îndeamnă să optăm pentru hrana pregătită în condiții de casă, chiar și când este vorba despre dulciuri și să evităm cât de mult posibil zahărul.

„Eu aș poziționa zahărul drept cauza nr. 1 în provocarea mai multor maladii. La noi se pune zahăr în majoritatea produselor. Și aici nu vorbesc doar de produsele de patiserie sau dulciuri, la noi se pune zahăr până și în salamuri, în carnea procesată. Un mare nutriționist spunea că zahărul trebuie pus în alimente ca sarea. Adică să fie presărat, dar nu cu lingurița, cum facem noi”, adaugă Luminița Suveică.

Și, desigur, poziția doi în topul celor mai periculoase produse sunt alimentele fast-food.

„Pe locul doi aș pune grăsimile din fast-food. Aceste grăsimi nu sunt în genetica noastră, la fel cum nu este uleiul de palmier, uleiul de cocos. Noi trebuie să folosim acele produse pe care le-au folosit și buneii noștri”, adaugă Luminița Suveică.

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, aproape 50 la sută dintre moldoveni sunt supraponderali sau obezi. Cei mai mulți sunt din mediul urban și au un mod de viață sedentar.  

Autor: Silvia Zavadovschi

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe Instagram.

Accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Fluxul de știri
0