CHIȘINĂU, 27 mai – Sputnik. Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, este cel mai mare jurnalist al epocii contemporane, a declarat redactorul-șef al AIP „Rossia segodnia”, Margarita Simonian, în cadrul programului televizat „Moscova. Kremlinul. Putin”, la postul „Rossia 1”. În opinia lui Simonian, Assange va intra în istorie.
”Consider că Assange este cel mai mare jurnalist al epocii noastre și cel mai mare contemporan al nostru. Consider că Assange este o persoană care, cu siguranță, va intra în istorie, dacă omenirea, măcar încă puțin, va continua să evolueze așa cum suntem obișnuiți”, a spus Simonian.
Potrivit acesteia, WikiLeaks a schimbat lumea spre bine, arătându-le oamenilor adevărul.
„Assange a făcut ceea ce sunt obligați să facă jurnaliștii, ceea pentru ce există această meseriea. El a schimbat lumea spre mai bine, arătându-le oamenilor adevărul – anume acesta este scopul jurnalisticii”, a menționat Simonian.
Autoritățile SUA au comunicat joi că i-au înaintat lui Assange o nouă învinuire care constă din 17 episoade de încălcare a legii privind spionajul și divulgarea informațiilor secrete. Anterior Assange a fost acuzat de conspirație în scopul furtului de informație intelectuală. În caz că va fi predat autorităților SUA, Assange riscă mai mulți ani de închisoare.
Anterior, Partidul Egalității Socialiste din Marea Britanie a desfășurat la Londra o acțiune publică în cadrul campaniei globale care are drept scop asigurarea echității și libertății fondatorului WikiLeaks.
Secretarul național al partidului, Chris Marsden, a declarat că „mașina de minciuni a presei oficiale activează în regim accelerat, răspândind informații false în serviciul vendetei imperialismului american și britanic împotriva WikiLeaks”.
De ce a fost arestat Assange
Assange, acuzat în Suedia în anul 2010 de hărțuire sexuală și viol, s-a ascuns, din iunie 2012, la Ambasada Ecuadorului, de teamă să nu fie extrădat într-o țară scandinavă.
În dimineața zilei de 11 aprilie Assange a fost reținut potrivit mandatelor de arest din partea Suediei și SUA. Instanța din Londra l-a recunoscut vinovat de încălcarea condițiilor de eliberare sub cauțiune. Potrivit avocatului fondatorului WikiLeaks, instanța de judecată din 2 mai i-a acordat SUA 65 de zile pentru a-și justifica cererea de extrădare a lui Assange.
Conform declarației Ministerului de Justiție al SUA, Assange este acuzat în Statele Unite de conspirație în scopul spargerii bazei de date. Mandatul de arestare și extrădare a lui Assange către SUA a fost expediat Marii Britanii în decembrie anul trecut. În caz de extrădare și pronunțarea sentinței în SUA, Assange riscă o pedeapsă maximă de până la cinci ani de închisoare, însă de obicei termenul real este mai mic decât cel prevăzut de lege. Conform legii, o persoană extrădată poate fi judecată doar în baza acuzațiilor care au servit drept motiv pentru extrădare. Totuși, susținătorii lui Assange și avocații acestuia afirmă că în SUA Assange riscă să fie torturat sau chiar pedeapsa capitală.
În data de 1 mai, în Marea Britanie Assange a fost condamnat la 11,5 luni de închisoare pentru încălcarea condițiilor de eliberare sub cauțiune.