În sezonul cald, petrecem mai mult timp în aer liber, iar asta înseamnă că suntem mai expuși riscului de a fi mușcați de căpușe. Temperaturile ridicate şi ploile favorizează apariția şi răspândirea acestei insecte responsabile cu transmiterea mai multor boli la om.
Căpușele se găsesc în spațiile verzi (parcuri, tufișuri, garduri verzi, sub copaci, etc.) și se înmulțesc în special în lunile mai-iunie și septembrie. Acestea prezintă un mare pericol pentru om, dar și pentru animalele de companie, de aceea trebuie să luăm anumite măsuri de precauție atunci când ieșim la iarbă verde, pentru a evita anumite urmări nedorite.
Căpușa comună este un parazit hematofag (se hrănește cu sângele gazdelor) care se fixează in zonele cu piele fină cu ajutorul ”maxilarului” lor și încep să sugă sânge. Aceasta se poate afla pe corpul victimei între patru și șase zile, ia sângele supt în această perioadă face ca insecta să crească în volum chiar și de 120 de ori.
Mușcătura de căpușă nu este simțită, motiv pentru care prezenta lor nu este perceputa de corpul gazda. Singura cale de a infecta o nouă gazdă este contactul fizic (ele nu sar, nu zboară, dar se atașează de corpul victimei). Se găsesc de obicei in iarba înaltă și de acolo trec direct pe tegumente.
Aflați din infograficul Sputnik ce boli se pot transmite prin mușcătura de căpușă și ce măsuri trebuie să luăm atunci când depistăm insecta.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova