Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Opinie: Moldova se confruntă cu o situație aparent fără soluție

© Sputnik / Miroslav RotariParlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Ex-președintele Parlamentului Republicii Moldova, actualul președinte al Curții de Conturi, Marian Lupu, a făcut în cadrul unui dialog cu reporterul Sputnik Moldova o prognoză a evoluției situației politice din țară.

CHIȘINĂU, 24 mai – Sputnik. Exact acum trei luni, pe 24 februarie 2019, în Republica Moldova au avut loc alegerile parlamentare. Însă partidele care au acces în forul legislativ nu au reușit până în prezent să formeze o coaliție, să constituie organele de lucru ale Legislativului și nici să aleagă noul Guvern.

În general, situația pare foarte complicată și aproape fără soluție, consideră ex-președintele Parlamentului Republicii Moldova, actualul președinte al Curții de Conturi a țării, Marian Lupu, care a dat o apreciere situației politice din țară.

„Cred într-o proporție mai mare că situația înclină spre alegeri anticipate, având în vedere blocajul evident. Să nu arătăm cu degetul, nu am dreptul să o fac, însă aceasta este o constatare a faptelor”, a menționat Lupu.

Potrivit acestuia, situația actuală reprezintă un „semnal important pentru societate” care, cu o mare probabilitate, va fi pusă iarăși în fața alegerilor.

Politica este o astfel de chestiunee care, potrivit lui Lupu, oferă surprize. De aceea există o anumită șansă ca politicienilor să le vină dintr-o dată în cap o oarecare soluție genială, să se producă o anumită schimbare.

„Deși nu văd premise pentru aceasta, ținând cont de timpul care a mai rămas. Dar să nu excludem și o astfel de variantă”, a rezumat Lupu.

Potrivit Constituției Republicii Moldova, dacă, în decurs de trei luni, parlamentul funcțional nu poate adopta nici un act normativ, președintele țării are dreptul să pună în fața Curții Constituționale problema dizolvării Parlamentului. În Costituție stipulat și o a doua variantă: dacă Parlamentul funcțional nu poate constitui Guvernul și nici aproba programul acestuia, șeful statului are dreptul și în acest caz să pună în fața Curții Constituționale problema dizolvării organului legislativ.

În acest context, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a adresat Curții Constituționale pentru ca aceasta să clarifice când se încheie ultimul termen, după care Parlamentul poate să fie dizolvat.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0