Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Oportunități de dezvoltare a turismului din Moldova – Iată ce își propun autoritățile

© Sputnik / OsmatescoIon Ștefăniță
Ion Ștefăniță - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul unui proiect de colaborare Franța-Moldova, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor își propune să realizeze două obiective: crearea unui ghid audio pentru turiști și instalarea ecranelor digitale 3D.
Oportunități de dezvoltare a turismului din Moldova – Iată ce își propun autoritățile

În anul 2018 Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă, Primăria Soroca și Consiliul Raional Soroca, în colaborare cu Consiliul Departamentul Vendee din Franța, au inițiat proiectul "Patrimoniul care ne unește: comunicare și progres". 

Obiectivul acestui proiect este inițierea dialogului cu instituțiile de profil din Franța,  axate pe domeniul patrimoniului cultural – managementul patrimoniului cultural-istoric și implicarea experților francezi în proiectele-pilot propuse spre realizare.

Potrivit directorului general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, un prim obiectiv realizat în cadrul acestui proiect este elaborarea plachetelor de informare turistică a municipiului Soroca. Plachetele cu un tiraj de zece mii de exemplare conțin informații în limbile română, rusă, engleză și franceză.

O altă activitate prevăzută în cadrul proiectului este elaborarea unui ghid audio pentru vizitatorii Cetății Soroca.

"Dispozitivul va conține cinci limbi. Ghidul cetății, Nicolae Bulat, nu reușește să facă față fluxului mare de turiști. Serviciul de ghidaj interactiv audio va ușura această muncă", a explicat Ștefăniță.

Un alt scop pe care și-l propun inițiatorii proiectului este instalarea ecranelor digitale de reconstituire a fondului istoric vechi în varianta 3D, amenajate în Cetatea Soroca și centrul istoric al orașului Chișinău.

"Imaginați-vă un astfel de ecran la intrarea în Cetate, care va prezenta cum era spiritul locului cu sute de ani în urmă. Un alt ecran interactiv, instalat în centrul Capitalei va oferi posibilitatea citadinilor de a descoperi farmecul și istoria acestui oraș", a subliniat Ștefăniță.

Proiectul "Patrimoniul care ne unește: comunicare și progres" este finanțat de Ambasada Franței la Chișinău.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0